Woonzorglocatie ‘Het Hoogeind’ in Driebruggen is een dependance van leerwerkcentrum De Sleutelbloem in Noorden en is bedoeld voor zorg aan (jong)volwassen vrouwen. Het huis is landelijk gelegen in de polder, dichtbij de Reeuwijkse plassen en omgeven door bomen en weilanden. Naast de rust en ruimte die dit met zich meebrengt, hopen we hier een plek van liefde en hoop te bieden voor vrouwen die vastlopen in het dagelijks leven.
Geloof in Jezus als redder voor ieder mens is hierbij onze drijfveer. Elk mens, hoe beschadigd ook, is kostbaar!
De woning is vrijstaand, omgeven door bomen met een weids uitzicht over de weilanden. De benedenverdieping bevat een ruime entree, toiletten, een gezamenlijke keuken en woonkamer en 10 ruime kamers met ieder een eigen badkamer.
Op de eerste verdieping bevinden zich 4 kamers met ook ieder een eigen badkamer. Deze vier kamers delen met elkaar een keuken die zich ook bevindt op de eerste verdieping. Daarnaast is er een gesprekskamer aanwezig.
Het aanbod
Het Hoogeind is beschermde woonvorm voor jonge vrouwen tussen de 16 en 36 jaar en biedt 24/7 ondersteuning. We hebben het verlangen om een veilig thuis te bieden van waaruit er ruimte ontstaat voor herstel en groei. Binnen Het Hoogeind bieden we twee trajecten aan.
Fase één is de beschermde woonvorm en wordt vormgegeven als leefgemeenschap waarin we leven als één familie. Binnen deze leefgemeenschap is ruimte voor 10 vrouwen die hier samen leven en wonen met twee begeleiders. Daarnaast is een vast begeleidingsteam aanwezig dat ondersteuning biedt in het creëren van een veilige woonomgeving en het ontwikkelen van vaardigheden voor zelfstandig wonen. Behalve een ondersteunende woonsituatie hoort ook een zinvolle dagbesteding bij beschermd wonen. Intern, op de woonlocatie en op de dagbestedingslocatie in Noorden, zijn hiervoor verschillende mogelijkheden, denk aan koken, tuin, dieren, creatief, onderhouden van de ruimtes, etc.
Fase twee is begeleid zelfstandig wonen. Wanneer er een stabiele basis gevormd is en de cliënt grotendeels beschikt over de vaardigheden om zelfstandig te kunnen wonen, stroomt de cliënt door van beschermd wonen naar begeleid wonen. Begeleiding is in huis aanwezig, maar de cliënt is in staat haar dagelijkse taken en verantwoordelijkheden vorm te geven en woont zelfstandig. Alleen de keuken wordt gedeeld met de andere cliënten, maximaal 4 personen, die ook begeleid zelfstandig wonen.
De doelgroep
Onze doelgroep is (jong)volwassen vrouwen tussen de 16 en 36 jaar. Er is geen strikte omschrijving van de problematiek en stoornissen die wel of niet passen op deze locatie. Er wordt altijd gekeken naar de specifieke situatie om te bepalen of de beschermde woonvorm een uitkomst is. Wel is het belangrijk om te weten dat we vanuit onze christelijke levensovertuiging ons leven vorm geven en hebben we een diep verlangen dat een ieder die bij ons komt wonen zal gaan belijden dat Jezus Christus Heer is. Onze christelijke levensovertuiging is een rode draad in ons leven en wanneer je bij ons komt wonen is het vanzelfsprekend dat je hiermee in aanraking komt en belangrijk dat je hiervoor openstaat.
De beschermde woonvorm is bedoeld als tijdelijke oplossing, voor een periode van enkele maanden tot maximaal vijf jaren. Bewoners krijgen ondersteuning bij hun dagelijkse zorg- en woonbehoefte, dagstructuur en psychisch welbevinden. Het doel is dat na beschermd wonen doorstroom naar een eigen woning mogelijk is, eventueel met ambulante begeleiding. Wanneer in het proces blijkt dat zelfstandig wonen niet (meer) mogelijk is wordt er gekeken naar een permanente woonplek, binnen De Sleutelbloem of bij een andere organisatie.
De begeleiding
De begeleiding vanuit de Sleutelbloem is vooral gericht op krijgen en behouden van regie over eigen leven en de participatie in de samenleving. Met iedere vrouw zal een begeleidingsplan worden opgesteld en de intensiteit van de begeleiding zal afhankelijk zijn van de doelen.
Er wordt ondersteuning geboden bij:
– Zingeving
– Wonen
– Financiën
– Sociale relaties
– Lichamelijke gezondheid
– Psychische gezondheid
– Werk en activiteiten
Waar mogelijk, werken we toe naar zelfstandig wonen en leren we de cliënt alles wat nodig is om op eigen benen te staan. De arbeidsmatige dagbesteding wordt individueel afgestemd en overlegd met de deelnemer.
In alles werken en wonen we met 3 kernbegrippen: liefde, stabiliteit en verantwoordelijkheid.
Liefde:liefde is een werkwoord. God heeft ons onvoorwaardelijk lief en daarom hebben wij de vrouwen onvoorwaardelijk lief. We willen iedere vrouw omringen met warmte, een thuis en veiligheid.
We hopen dat iedere vrouw gaat ontdekken wie ze is en ook daarvanuit gaat leven. We bieden hen wijsheid om keuzes te maken, durf om stappen te zetten en vertrouwen om tot rust te komen.
Daarnaast verlangen we ernaar dat in iedere moeder-kind relatie de onvoorwaardelijke liefde centraal zal staan en willen we moeders leren wat het is om er voor hun kind te zijn, zodat het veilig kan hechten en er vertrouwen ontstaat.
Stabiliteit: stabiliteit geeft vertrouwen. Naast het uitdelen liefde, is het ons streven dat de cliënten weten waar ze aan toe zijn en wat ze van ons kunnen verwachten. We bieden een vaste dagstructuur en werken met woon- en huisregels. We werken met een vast team en zorgen hierbinnen voor een goede communicatie en overdracht. We communiceren zo transparant mogelijk met de vrouwen, zodat er geen ruis ontstaat. We hopen op deze manier ook dat iedere vrouw zelf stabiliteit zal ontwikkelen in haar uitingen en leefpatroon, zodat haar leven niet is als een golf in de zee, maar vast geankerd in de dingen die zeker zijn. We willen moeders leren om hun kind stabiliteit te bieden in het dag- en nachtritme, voeden, lichamelijk contact en verbale uitingen.
Verantwoordelijkheid: ieder mens heeft verantwoordelijkheden. Die kunnen drukken als een last, waardoor de neiging ontstaat ze te verwaarlozen. Wij willen naast en met de vrouwen hun verantwoordelijkheden uitzoeken en aangaan, om zo de drempel steeds lager te maken tot het uiteindelijk zelfstandig en soepel(er) zal gaan.
Verder nemen wij onze verantwoordelijkheden als het gaat om fysieke en emotionele veiligheid; privacy; sociale, emotionele en lichamelijke behoeften; geschoold en integer personeel en begeleiding op maat.
Personeel
De Sleutelbloem heeft een vast team in dienst bij Het Hoogeind. Dit bestaat uit 2 vaste coördinerend woonbegeleiders (wonend in het pand), een aantal woonbegeleiders die meedraaien in het dagritme en een aantal personen met een besturende en adviserende rol. Het team bestaat uit mensen met ervaring in de zorg, waarvan ook een ruime ervaring binnen de vrouwenhulpverlening.
Procedure
Voordat er cliënten aangenomen worden, vinden er twee intakegesprekken plaats. Hierbij zal steeds een coördinerend begeleider aanwezig zijn, afwisselend met collega’s van de Sleutelbloem locatie Noorden. Wenselijk is dat de intaker een of meerdere betrokkenen meeneemt, zoals een begeleider/mentor of familielid. In het eerste gesprek wordt er voornamelijk kennisgemaakt en wordt de hulpvraag duidelijk. Na het tweede gesprek neemt het intake-team gezamenlijk een besluit of de woonlocatie passend is voor de (hulpvraag van de) deelnemer. Dit besluit wordt binnen een week na het tweede gesprek met de deelnemer gecommuniceerd.