Nieuwsflits november 2016

van de Sleutelbloem – oktober en november 2016
Koude dagen voor Kerst
Na overdadige regenbuien en veel nattigheid op de Sleutelbloem, zijn eindelijk zijn de zomerse dagen aangebroken. De vakantie word ingeluid. Dat betekend extra rustige dagen met weinig deelnemers over de vloer, watergevechten, etc.
De temperatuur zakt flink en ook op de Sleutelbloem merken we dat. De kachels worden weer flink opgestookt en de dikke truien en mutsen zijn alweer de kast uit gehaald.Doordat de renovatie van één van de voorste kassen al flink opschiet komt er gelukkig al een hele hoop minder wind en kou naar binnen. Hier zijn we met elkaar dankbaar voor.Kerst staat voor de deur en alle voorbereidingen zijn in volle gang.
Kerstactiviteit word op poten gezet en in de Bijbelstudies word er extra stilgestaan bij wat Kerst eigenlijk betekend.
We hopen in verbondenheid dit jaar weer Kerst te herdenken.
Samen stil te staan bij de hoop die in de wereld gekomen is door de geboorte van het Kerstkind.
We nodigen u van harte uit voor ons kerstactiviteit op 23 december vanaf 20.00 uur.
Verderop in de nieuwsbrief kunt u hier meer over lezen.Via deze weg willen we u hartelijk bedanken voor uw betrokkenheid in het afgelopen jaar.
Het was een jaar die zeker niet ongemerkt aan ons is voorbij gegaan.
Hoogte en dieptepunten wisselden elkaar af. Maar in alles was de Heere bij ons.
Bedankt dat u hier ook deel van wilde uitmaken en met ons verbonden wilde zijn, in welke vorm dan ook.
We wensen u een gezegende Kerst en een goede jaarwisseling toe.
Wist u dat…


… we tegenwoordig ook aan geitknuffelen doen … onze tamste geit Rosie een gewillig ‘slachtoffer’ is … ze toch wel een beetje zwaar is

 

Wij stellen voor:


Willemijn Verduijn

Ha allemaal,

Misschien heb je mij al wel zien rondlopen op de Sleutelbloem. Als dat niet zo is, zal ik mij hier even kort voorstellen:
Mijn naam is Willemijn Verduijn en ik ben 25 jaar oud. Twee dagen in de week werk ik als psycholoog in een verpleeghuis.
Vorig jaar heb ik acht maanden in Frankrijk gewerkt als begeleidster en ik wilde in Nederland ook graag als begeleidster aan de slag.
Na wat zoeken kwam ik bij de Sleutelbloem terecht. Dus nu rijd ik twee dagen van Dordrecht, de prachtige stad waar ik woon, naar Noorden.
Veel mensen vragen aan mij waarom ik mijn nieuwe baan zover weg heb gezocht. Tsja, dat vraag ik mezelf in de file ook weleens af…
Maar als ik dan in Noorden aangekomen ben, weet ik weer waarom: de Sleutelbloem is een prachtige plek om te werken!
De eerste paar dagen vond ik erg fijn en ik hoop dat er nog heel veel mooie werkdagen bij zullen komen!
Als je nog meer over me wilt weten, vraag dat gerust in het echt aan me.


Jacko Huisman

Mijn naam is Jacko Huisman. Ik ben 42 jaar en ik kom uit Gouda. Ik ben getrouwd met Aleida.
Samen hebben we 5 kinderen in de leeftijden van 15 jaar tot 4 jaar.Als commercieel duizendpoot ga ik allerlei taken van Addie overnemen waar Addie nu niet aan toekomt (of niet leuk vindt ;-)In December kom ik 4 dagen per week en daarna alle dagen.
Afscheid Aryan


Vrijdag 28 oktober namen we afscheid van Aryan als begeleider van de houtwerkplaats en jarenlang vertrouwd gezicht op de Sleutelbloem.Op een heuse Sleutelbloem manier hebben we afscheid van hem genomen. Aryan heeft in de afgelopen jaren nogal eens een examen afgenomen bij deelnemers. Nu moest hij er zelf aan geloven. En het waren niet de makkelijkste opdrachten en examinatoren.
Onder andere moest hij een vogelhuisje in elkaar zetten in korte tijd en onder streng toezicht. Als aandenken hebben we een prachtig kunstwerk gekregen. Door de natuur en het leven gevormd. (zie foto)
We hebben hem nog toegezongen en we hebben samen gegeten. Op deze manier hebben we een mooie periode op een mooie manier kunnen afsluiten.
In de vorige nieuwsbrief vertelde we al dat hij gaat beginnen als zzp’er in de dienstverlenende sector. We wensen hem hierbij heel veel succes en Gods zegen toe. Aryan: we wensen je toe dat deze nieuwe weg je veel vreugde en voldoening mag gaan geven.
Werk in uitvoering


In samenwerking met de gemeente Nieuwkoop, Bibliotheek en leren, Tom in de buurt en de Sleutelbloem hebben we vorig jaar de participatie academie opgericht. Dit is bedoeld voor mensen die een opleiding of cursus willen volgen. In eerdere nieuwsbrief hebben we dit al eens uitgebreid aangehaald.
In het kader van de kappers opleiding zijn we met vier cursisten en een aantal oefenmodellen naar een echte kapperszaak gegaan om de fijne knipjes van het vak te leren (zie foto’s).
Kapper Daisy van Kapperszaak Sjiek uit Nieuwkoop, vonden we van harte bereid om hieraan mee te werken. Zij heeft haar zaak even gesloten voor ander publiek en was er helemaal voor de deelnemers van de Sleutelbloem. We konden al onze kappers-vragen stellen en daarna lekker aan de slag.
Voor iedereen was er iets te doen, iemand die niet durfde te knippen, gaf iemand anders, die niet lekker in haar vel zat, een ontspannend haarmasker, allerlei soorten kniptechnieken zijn gedemonstreerd en toegepast.
Eigenlijk sloot het heel erg aan bij de no-nonsense- aanpak van de Sleutelbloem!
Het enthousiasme en geduld van de kapster (en de koffie en thee!) heeft er voor gezorgd dat iedereen zich op zijn of haar gemak voelde en vrij durfde te kapperen.
Er is al gesproken over stage plaatsen, dus wie weet… Voor in de toekomst.


Gefeliciteerd! Geslaagd!
Manon
Inmiddels heeft Manon de Lange haar cursus “ Gezond en Fit” afgerond en is geslaagd!Ze heeft leren plannen, geleerd op tijd iets inleveren, creatief te denken en laten zien dat ze zorgvuldig en correct kan werken, de cursus via de Participatie Acedemie is een soort entree-opleiding voor haar geweest. Het heeft haar vertouwen gegeven om verder te gaan.We hebben haar dan ook vol vertrouwen aangemeld voor de opleiding:Facilitaire dienstverlening MBO niveau 2 op het Hoornbeeck College te Gouda.Ze loopt nu 2 dagen stage op de Sleutelbloem en de rest van de dagen naar school!Manon aan het woord:
Ik ben dit schooljaar begonnen met mijn opleiding en het gaat gelukkig erg goed!
Ik haal mooie cijfers en ik heb hele leuke klasgenoten. De cursus heeft mij goed gemotiveerd om door te gaan met leren.
Ook de Sleutelbloem heeft hieraan veel bijgedragen, dus iedereen bedankt voor de goede hulp!

Erik
Ook Erik heeft zijn opleiding met goed resultaat afgerond. Erik is een jaar lang bezig geweest met zijn opleiding en in een voorgaande /nieuwsbrief heeft hij hier ook wat over verteld. Nu heeft hij eindelijk zijn diploma op zak voor assistent houtbewerker.
En met prachtige cijfers; voor zijn theorie een 9,4 en voor zijn praktijk een 7,3. We hebben met elkaar dit heugelijke feit gevierd!

 

Argentijnse maaltijd met Mickey’s moeder


In het zonnetje…
Onze trouwe vrijwilligster Klazina van Ingen.
Van de Coop in Zegveld krijgen we elke week een aantal keer eten voor onze deelnemers.
Klazina is degene die dit contact onderhoud en elke week weer zorgt dat de dozen met eten van de Coop naar de Sleutelbloem worden gebracht.
We zijn erg blij met haar ondersteuning op deze manier, en we hopen Klazina nog veel te zien verschijnen.
Renovatie


Intussen word er op de Sleutelbloem heel hard gewerkt om de 2e kas klaar te krijgen, zodat we er hartje winter iets warmer bij zitten.
Het resultaat mag er zeker wezen en laat iets zien van de sfeer die de uiteindelijke Sleutelbloem gaat uitstralen.Op onze kerstviering (zie onder) hopen we met een tafel aanwezig te zijn om meer uitleg te geven over onze renovatie.Hieronder nogmaals de uiteenzetting van de plannen en stand van zaken:Na veel gesprekken en berekeningen zien we af van het plan voor volledige vernieuwing, dit i.v.m. een te grote druk op onze werkwijze.
Het plan is gewijzigd en zal in 3 fasen worden uitgevoerd.Fase 1 is de sloop van een groot gedeelte van de huidige bebouwing. 1200m2 kas zal blijven staan en wordt gerenoveerd.Fase 2 is de bouw van nieuwe werkplaatsen.In fase 3 zal het hoofdgebouw gerenoveerd worden.Gods zorg en leiding mogen we ervaren. Ook op financieel gebied.Daarnaast is er op verschillende manieren gezocht naar de financiering van de verschillende fases.
Fase 1: 100000 euro, direct noodzakelijk, ruim de helft is hiervan binnen
Fase 2: 300000 euro , voorjaar willen we graag starten
Fase 3: 300000 euro, hiervan is een gedeelte voor het dak geregeldTips, vragen, bijdragen?
Schroomt u niet contact op te nemen als u nog vragen hebt.
Als u tips heeft voor verdere fondsenwerving, een renteloze lening wilt verstrekken of een andersoortige bijdrage wilt leveren,
dan horen we dat graag. We blijven u op de hoogte houden.


Kerst op de Sleutelbloem

Deelnemers van de Sleutelbloem worstelen vaak met problemen, ziekte en teleurstellingen.
Juist in de dagen rond Kerst kan een gevoel van leegte en eenzaamheid de kop op steken.Helpt u ons mee om deze Kerst de boodschap van hoop en grote blijdschap mee te geven? Bij de volgende activiteiten die gepland staan kunnen we uw ondersteuning goed gebruiken:
Kerstpakketen:
Graag geven we onze deelnemers voor kerst wat extra mee. Wat leuks en gezelligs voor in huis en wat lekkers. Met elkaar kijken we naar producten die aansluiten bij onze deelnemers. Verder geven we elke deelnemer een Bijbel/ boek/ dvd/ poster/etc. mee.
Kerstmaaltijd en activiteit:
Op 23 december hebben we met elkaar een kerstmaaltijd en aansluitend een kerstactiviteit rond het thema verbinding. Zo willen we de boodschap van Kerst doorgeven. In een wereld waar mensen eerder uit elkaar gedreven worden, dan verbonden worden, willen wij kijken naar wat ons nu verbind. En als dieperliggende boodschap; het Kind dat naar de aarde kwam om verbinding te maken tussen God en mens.
U bent vanaf 20.00 uur van harte uitgenodigd om de avond met ons mee te maken.