Nieuwsflits mei 2019

Nieuwsfl!ts
Leerwerkcentrum de Sleutelbloem – Mei 2019

Overal om ons heen zien we nieuw leven groeien. Van zo’n bloemkool als hiernaast tot kleine caviaatjes en poesjes. Ook hebben we als Sleutelbloem stil gestaan bij Pasen waarbij we het een levende Jezus hebben herdacht.

Dat levenen dood dicht naast elkaar liggen hebben we ook de afgelopen tijd ervaren. We ontvingen het bericht dat oud-deelnemer Paul overleden is na een ziekbed. Vanaf deze plaats wensen we de achtergebleven familie en vrienden veel sterkte toe.

De nieuwsbrief staat weer vol met laatste nieuwtjes en reportages. Let u goed op de data bij de activiteiten waar we u voor uitnodigen?! We zouden het leuk vinden als u hierbij aanwezig kunt zijn. Verder wensen we u weer veel leesplezier en zien we uw reactie tegemoet.

Een hartelijke groet vanaf de Sleutelbloem

GESLAAGD
Met heel veel blijdschap maken wij bekend dat Tim van Eijk, Jason de Boer en Jimmy Volgering op 12 juni 2019 op de Sleutelbloem geslaagd zijn voor Basisvaardigheden Autotechniek SVA2.

De jongens hebben de proeven van bekwaamheid met een voldoende afgerond. Hiermee hebben zij laten zien dat zij de werkprocessen uit het mbo-kwalificatiedossier ‘Assistent mobiliteitbranch’ beheersen.

Tim is ingeschreven voor de BBL2 Schade herstellen, Jimmy hoopt binnenkort te kunnen starten met BBL2 Autotechnicusen Jason is zich nog aan het oriënteren.

Wij zijn ontzettend trots op de jongens en wensen hen heel veel succesin hun verdere loopbaan.

ACTIVITEIT UITGELICHT – HOUTWERKPLAATS
Jan Willem is de vaste begeleider op de houtwerkplaats.
Sinds twee jaar werkt hij op de Sleutelbloem en is sindsdien vijf dagen per week in of rondom de werkplaats te vinden.
Eerst werkte hij als ZZP’er op de Sleutelbloem, maar hij heeft na anderhalf jaar zijn eigen bedrijf opgezegd om volledig in dienst te komen.

De afgelopen tijd is er hard gewerkt om een nieuwe werkplaats te realiseren.
Na maanden klussen staat er nu een prachtige loods met daarin de nieuwe werkplaatsen, waaronder de houtwerkplaats.
De grootste verandering tussen de oude en de nieuwe houtwerkplaats vindt Jan Willem toch wel de ruimte.
Het is daardoor veel overzichtelijker, duidelijker en meer gestructureerd, maar daar voegt hij aan toe dat het nog niet helemaal af is.

Het leukste aan het werken in de houtwerkplaats vindt Jan Willem het bijbrengen en overdragen van kennis.
Iedereen is welkom om ervaring op te doen, ook als je helemaal geen achtergrond hebt in het werken met hout.
Jan Willem houdt ervan mensen uit te dagen en te zoeken naar talenten die zij zelf nog niet hebbenontdekt.
Wanneer iemand roept: “Dat kan ik niet hoor, doe jij het maar“, roept dat bij hem juist de motivatie op om het samen te doen.
Dit doet hij door het stap voor stap uit te leggen of door het voor te doen.
Op deze manier worden deelnemersbetrokken bij de activiteit en leren ze vanaf het begin iets te maken, zodat zij het in het vervolg zelfstandig kunnen.
Dit zorgt voor een positieve ervaring en meer zelfvertrouwen.

Jan Willem draagt graag bij aan een veilige sfeer, waarin mensen vragen durven te stellen en weten dat zij ‘fouten’ mogen maken.
Sommige mensen zijn onzeker over het product dat zij maken, maar het is net zo belangrijk dat je het naar je zin hebt gehad en dat je dingen hebt geprobeerd.
Soms zit het hem net in de manier waarop iemand zijn gereedschap vast houdt.
Door een kleine tip kan iemand soms weer zelf verder met zijn werk, met als resultaat dat zij iets hebben gemaakt waar ze trots op mogen zijn en waar de klant blij van wordt.

ZWANELIEN EN DAVY – HUWELIJK

Op 12 april is onze lieve collega Zwanelien getrouwd met Davy. De Sleutelbloem was ook uitgenodigd!
Begin van de avond zijn we met een grote groep Sleutelbloemers naar de kerkdienst geweest in Woerden.
Davy en Zwanelien kregen daar het Woord van God mee uitpsalm 121.
Daarna zijn we naar de Boerinn in Kamerik gereden. Daar was de receptie, en konden we het bruidspaar feliciteren en bewonderen.
Nadat we onze taart op hadden, was het tijd voor het stukje van de Sleutelbloem. Zwanelien was op de Sleutelbloem de aanvoerster van het dierenteam.
We hebben op de bruiloft met sokkenpoppen een vergadering van het ‘nachtdierenteam’ nagespeeld, waarin allerlei dingen over Zwaan verteld werden.
Ook kreeg ze een oester, die ze thuis kapot mocht slaan. Daarin zitten parels, omdat Zwanelien altijd zegt dat ieder mens een pareltje is.
Lieve Zwanelien en Davy,erg leuk dat wij als Sleutelbloem deze mooie dag met jullie mee mochten vieren!
Gods zegen gewenst voor jullie leven samen in Zeeland!
ZWANELIEN – AFSCHEID
We hebben lange tijdonze koppen in het zand gestoken, maar op deze dag konden we er niet meer onderuit; het afscheid van onze Zwanelien.
En haar vrijgezellenfeesten. Maar omdat we de Sleutelbloem niet zouden zijn als we van dat moment geen gedenkwaardig moment zouden maken hebben we maar eens even flink uitgepaktvoor Zwanelien.
Want dat had ze wel verdient na al die jaren betrokkenheid en liefdevolle aanwezigheid.

Over het terrein van de Sleutelbloem hadden we een heus ‘zwanenbord’gemaakt. In de put, over de mesthoop, op het bruggetje, etc. En dat allemaal in een zwanenpak.
Met allerlei zwanenopdrachten kwam Zwanelien steeds een stapje verder. Ze werd ondersteund door haar (toen nog) verloofde Davy en assistent Pablo.

Aan het einde van de route wachtte ons een heuse taartenproeverij wat we met de woorden van Zwanelien maar schaften hebben genoemd.
Cadeaus werden over en weer uitgewisseld en er werd gelachen, gehuild en veel geknuffeld.

Zwaan; je bent onze parel. En dat blijf je. We missen elkaar maar voelen ons blijvend met elkaar verbonden. En dat vooral in onze God. Ga met Hem en tot snel weerziens.
  

NIEUW OP DE SLEUTELBLOEM
Een hartelijk welkom aan Daniël Quakkelaar. Eigenlijk is Daniël niet echt nieuw op de Sleutelbloem. Als klein jongetje kwam hij al elke woensdagmiddag met zijn vader mee. En sinds een tijd is hij ook zaterdaghulp.
Nu zien we Daniël ook doordeweeks veel op de Sleutelbloem rondlopen. Nadat hij examen heeft gedaan ishij hier om de Sleutelbloem praktisch te ondersteunen.

Leuk om te zien hoe thuis je hier al bent Daniël, en nu al hartelijk dank voor alle hulp. We hopen dat je een goede uitslag van je examens krijgt en we dat binnenkort met elkaar kunnen vieren.

PAASVIERING
In de Herberg (de nieuwe naam voor de Pootschuur) hebben we met elkaar stilgestaan bij het wonder van het Kruis:het lijden, sterven en de opstanding van de Heere Jezus.Iedereen die dat wilde kon hieraan deelnemen. Het was erg mooi om dit samen vorm te geven met muziek, gedichten en een overdenking over Pasen.
Verder was er ruimte voor spontane reacties en getuigenissen. En na afloop was er gelegenheid om iets bemoedigends te schrijven en mee te geven aan je buurman of buurvrouw.

Hieronder een van de gedichten die is voorgedragen:

Sta niet aan mijn graf, ween niet.
Ik ben daar niet. Ik slaap niet.
Ik ben er via de duizend winden die waaien.
Ik ben de diamanten glinstering in de sneeuw.
Ik ben het zonlicht op het rijpe graan.
Ik ben de zachte herfstregen.
Wanneer je ontwaakt in de stilte van de ochtend,
ben ik de plotse vlucht omhoog.
Van stille vogels die vliegen in cirkels.
Ik ben de zachte sterren die schijnen in de nacht.
Sta niet aan mijn graf, huil niet.
Ik ben daar niet. Ik ben niet gestorven.

Sta niet aan mijn graf te wenen.
Ik ben niet daar, ook slaap ik niet.
Ik bevind me in de duizend winden die waaien.
Ik ben de zacht vallende sneeuw.
Ik ben de zacht neervallende regen.
Ik ben de velden van rijpend graan.
Ik ben de ochtendstilte.
Ik ben de ontwerper van prachtige vogels
die cirkelend omhoog vliegen.
Ik ben het sterrenlicht in de nacht.
Ik ben in de bloemen die bloeien.
Ik ben in een stille kamer.
Ik ben in de vogels die zingen.
Ik ben in elk lieflijk voorwerp.
Sta niet aan mijn graf en huil niet.
Ik ben niet daar. Ik ben niet gestorven.

Heb lief en lach. In de wereld spreken droevige gezichten en depressieve geesten over een begraven Christus. Als je de mensen ervan wilt overtuigen dat Ik opgestaan ben, moet je doorhet leven gaan met de vreugde van Pasen. Je moet door je leven bewijzen dat je met Mij bent opgestaan.
Mensen zullen niet leren van Mijn overwinning op de dood door de argumenten van theologen, maar door de levens van Mijn volgelingen. Mijn volgers die met Mij zijn opgestaan. Als je nog steeds de grafkleren draagt van somberheid en depressie, van angst en armoede, zullen mensen ons nog steeds als een graftombe beschouwen.
Nee, leef op die Paasmorgen in de Geest van de Tuin. Ook voor jou zal Ik de steen en de deur van het graf wegrollen. Loop ongebonden in de Tuin met Mij, in de Tuin van Liefde, Vreugde en kinderlijk grenzeloos Geloof.

RENOVATIE& NIEUWBOUW
Renovatie & Nieuwbouw:
De nieuwbouw van de grote loods is inmiddels klaar. De loods is echt geweldig mooi geworden en we zijn heel dankbaar dat het zover is. Verschillende weken geleden zijn ook door Kroese Bouwbedrijf uit Vinkeveen de binnenwanden geplaats. Dit hebben we mede kunnen doen door een sponsoring van zowel Kroese bouwbedrijf als door sponsoring van FALK bouwsystemen uit Ede. We zijn hier heel dankbaar voor. Inmiddels zijn de autowerkplaats en de houtwerkplaats definitief verhuisd en worden de ruimtes steeds intensiever gebruikt. Hierdoor is er weer structuur voor de deelnemers.

Autowerkplaats:
In de autowerkplaats zijn al veel verschillende auto’s gerepareerd van particulieren. Als uw auto gerepareerd moet worden of een APK of een beurt nodig heeft, bent u bij ons aan het goede adres. Onze ervaren werkplaatsbegeleiders staan klaar om samen met onze deelnemers uw auto met zorg te onderhouden en vakkundig te repareren. In onze autogarage kunt u terecht met uw privéauto, bedrijfsauto of wagenpark voor: APK, keuring, onderhoud, reparaties, winter-en zomerbanden wisselen.

Waarom uw auto bij de Sleutelbloem brengen?

  • Goede prijs en we zijn duidelijk over de kosten vooraf.
  • Kwaliteit door vakkundig en ervaren werkplaatsbegeleiders uit het “vak”.
  • U geeft deelnemers de kans het autovak te leren in een vertrouwde omgeving.
  • U steunt hiermee het werk op de Sleutelbloem.
  • De Sleutelbloem krijgt hiermee extra inkomsten.
  • Leenauto indien nodig.

Wij zouden het zeer op prijs stellen alswe uw auto mogen onderhouden of repareren. U steunt hiermee het werk op de Sleutelbloem.

Houtwerkplaats:
Ook de houtwerkplaats begint lekker te draaien. We hebben verschillende bestellingen van vogelhuisjes. Heeft u of weet u (grote) houtwerkplaatsklussen die door de Sleutelbloem gedaan zouden kunnen worden, neem dan contact op met Jan-Willem de Groot.

Vrijwilliger onderhoud:
Omdat er altijd veel klussen en onderhoud te doen zijn aan de gebouwen,maar ook in de tuinen op de Sleutelbloem, zijn we altijd op zoek naar handige mensen. Bent u handig en zoekt u een nuttige tijdsbesteding als vrijwilliger? Meld u dan aan bij Anne.

BELIJDENISDIENST VAN PAUL EN ELISE
Zondag 16 mei was een bijzondere dag voor Paul en Elise en voor ons als Sleutelbloem. Zij mochten belijdenis afleggen van hun geloof in God. Het was een dienst, waarin de liefde van God centraal stond. Hieronder laten wij hen zelf aan het woord.

Met grote dankbaarheid in ons hart kijken wij terug op onze belijdenisdienst, jongstleden 16 mei 2019. Sinds eind vorig jaar mogen wij een thuisplekje hebben in de Hervormde Kerk te Kockengen. Het was de Heere die ons hier bracht en tot ons heel persoonlijk sprak! Wat zijn Zijn wegen hoog en Zijn genade groot. Na een aantal maanden belijdeniscatechisatie gevolgd te hebben, was dan de dag aangebroken. Wij mochten samen met nog een aantal gemeenteleden ons geloof belijden voor God, in bijzijn van onze geliefde kinderen, familie en een aantal Sleutelbloemers. We mochten zo Gods grootheid, trouw en liefde heel persoonlijk ervaren en delen met iedereen. Wat is het groot Hem te belijden met hart en mond en je in alles toe te vertrouwen aan zo’n grote Heiland. Afgelopen zondag mochten we Hem zien. Hij, de goede Herder, die Zijn leven gaf voor Zijn schapen, hoe je ook bent: mank, ziek of met gebroken poot. Bid en u zal gegeven worden, klopt en u zal opengedaan worden. wie tot Hem komt, zal Hij geenszins uitwerpen.

Lieve groet,
Paul en Elise

VRIENDEN VAN DE SLEUTELBLOEM
Er is een prachtig nieuw initiatief van start gegaan. Met een groep vrienden van de Sleutelbloem wordt er hard gebrainstormd over hoe de achterban van de Sleutelbloem nog meer betrokken kan worden bij alles. Denk hierbij aan bijvoorbeeld samenbindende activiteiten en wervingsacties. In de volgende nieuwsbrief hopen weu hier meer over te vertellen.
Wat we nu graag aan u doorgeven is het volgende activiteit. Zet de datum vast in uw agenda.
Later volgt er meer informatie.

Wat? BBQ
Waar? Leerwerkcentrum de Sleutelbloem
Wanneer? Zaterdag 31 augustus

IN HET ZONNETJE–ESTHER BAAIJ
Op uitnodiging van de kapperscursisten van de Sleutelbloem kwam Esther Baaij uit Lisse begin dit jaar naar de Sleutelbloem. Esther is een vriendin van collega Heleen. Esther nam zelf een model mee en ging gelijk lekker aan de slag! Wat is het fijn om een ervaren kapster in huis te hebben. Esther heeft 30 jaar ervaring, die maak je niks!

Waarom?
De deelnemers van de kapperscursus zijn donderdagochtend altijd met druk bezig met elkaar om theorie en praktijk door te werken over haarstyling en haar knippen.
Een aantal deelnemers zijn vorig jaar al geslaagd en helpen nu mee om anderen te stimuleren om het vak te leren en om het haar van sommige deelnemers van de Sleutelbloem in model te knippen…
We misten eigenlijk iemand voor de fijne kneepjesvan het vak, voor de praktische oplossingen als er fout geknipt was, voor de wat meer ingewikkelde modellen/kapsels en technieken.
De buitenlandse dames vroegen mij wanneer Ster weer kwam. We vonden dit zo toepasselijk dat we je zo zijn blijven noemen: de Ster van de Sleutelbloem!

We zijn superblij met jou,Esther! We zijn niet alleen dankbaar dat je je praktische kennis vrijwillig in wilt zetten, maar ook de manier waarop je dat doet waarderen we heel erg. Lekker enthousiast en een nuchtere aanpak met humor!
Na een aantal keren geweest te zijn zei je: ‘Voorlopig zijn jullie deeerste 10 jaar niet van me af!
Fijn, we gaan elke maand op je rekenen.

RESERVEER IN UW AGENDA
Op zaterdag 29 juni vindt er in Nieuwkoop een leerlingenconcert plaats van muziekschool Gloria o.l.v. onze muziekvrijwilliger Merrel. Dit concert is tevens een benefietconcert voor de renovatie en voortgang van de Sleutelbloem.
Bent u er ook bij? Van harte welkom.
Adres: Dorpstraat 131 te Nieuwkoop
IK BEN…
‘Esther, nu moet je stoppen hoor, elke keer als ik naar je kijk schiet ik in de lach.’ Daar zitten we dan grinnikend tegenover elkaar. Deze keer ben ik in gesprek met Esther, 30 jaar oud en wonend in Alphen aan den Rijn. Toen ik vroeg hoe oud ze was, was ik echt verbaasd. ‘Ik zou je de 30 nog niet geven’, zei ik dan ook. ‘Dank je’, was haarantwoord, ‘bij een tankstation langs de snelweg vragen ze ook nog steeds naar mijn ID-kaart.
Typische nuchtere opmerking van Esther. Esther is geboren in Loosdrecht. Ze heeft een broer en tweelingzusjes. Haar ouders zijn gescheiden, maar gelukkig heeft ze met beiden goed contact. ‘Vooral met mijn moeder heb ik goed contact. Wij lijken echt op elkaar, niet alleen uiterlijk maar ook innerlijk. Zo zijn we allebei eigenlijk hele emotionele mensen, maar we zijn er supergoed in dit te verbergen. Toen ik vier jaar oud was, ben ik verhuisd naar Almere. Dit was een pittige tijd, op de basisschool werd ik veel gepest. Ik denk dat ik bijna alle basisscholen in Almere heb gezien. En op elke school was het weer hetzelfde liedje. Zelfs het laatste halfjaar van groep acht ben ik nog overgeplaatst naar een andere school. We verhuisden toen naar Alphen aan den Rijn. Eén ding wist ik zeker: dit gaat me niet weer gebeuren. Op het voortgezet onderwijs was ik een echte rebel: ik luisterde niet naar docenten, had een grote mond en ik nam het op voor de zwakkere leerlingen. In het derde jaar van het vwo ben ik van school gestuurd. Ik heb daarna nog veel opleidingen en vervolgstudies geprobeerd, maar eigenlijk zat alles tegen. Dit was echt ontzettend frustrerend.
Daarnaast had ik ontzettend last van vermoeidheidsklachten, maar ik had geen idee waar dit vandaan kwam. Op scholen zeiden ze dat ik lui was en niet wilde werken. Toen ik 17 jaar oud was, viel plotseling mijn oog uit. Ik werd toen opgenomen in het ziekenhuis en daar kreeg ik de diagnose MS. Dit was echt een grote schok, maar ook een opluchting. Eindelijk wist ik waar mijn vermoeidheidsklachten vandaan kwamen. In die tijd gebruikte ik veel drugs. Ik had verschillende baantjes in winkels, allemaal tijdelijk.
Toen ik 22 jaar oud was, ben ik helemaal gestopt met gebruiken. Ik deed vrijwilligerswerk bij een theater. Ik begon hier als schoonmaakster en uiteindelijk had ik de leiding bij shows over de lichttechnieken. Ik had het echt heel erg naar mijn zin, helaas ging dit failliet. Via vrienden van mijn ouders ben ik toen op de Sleutelbloem terecht gekomen. Ze vertelden er wel bij dat het superchristelijk was en ik heb daar persoonlijk een hekel aan. Religie levert wereldwijd gewoon een hoop ellende op en ik heb een hekel aan ellende. Maar dit heeft mij er niet van doen weerhouden om te komen, ik zie ook echt wel de mooie dingen. Als binnen jullie gemeenschap een huis zou afbranden, staan jullie wel allemaal voor elkaar klaar. Ik heb het ook echt wel geprobeerd, maar het was niet wat ik ervan had verwacht. Mijn tijd op de Sleutelbloem zou ik willen omschrijven als stormachtig, vooral tijdens de verbouwing was het een rommelige tijd. Maar nu is de nieuwe houtwerkplaats open en dat is top. Trouwens, ik houd van hout en van klutselen (dit is een combinatie van klussen en knutselen:) Verder ben ik echt gek op dieren, zelf heb ik een hond Midas en twee katten.
Wat ik de lezers mee wil geven? Heb lief, mensen en dieren om je heen.
En tot slot: leef niet met wrok, dat heeft echt geen zin. Mij zijn in het verleden genoeg dingen aangedaan om een hoop wrok te koesteren, maar ik ben erachter gekomen dat het leven daarmee zo vermoeiend is. Toen ik dit los kon laten, heeft me dat echt een hoop rust gegeven.’

Lieve groet,
Esther