Nieuwsflits mei 2017

Nieuwsfl!ts – mei 2017
Contrast
Zonnige tijden zijn aangebroken. Op de Sleutelbloem wordt hier volop van genoten. In de pauzes wordt er gezwommen en we praten heerlijk buiten in de zon in plaats van op kantoor.
Wat staat bovenstaande dan soms in contrast met het leed in het leven, wat bij onze mensen heel bekend is. Zo verloren we twee van onze deelnemers in korte tijd aan de dood. Een slag voor ons allemaal, maar zeker voor de mensen van het Fasehuis die met deze mensen gewoond hebben.
Pasen ligt achter ons. Samen hebben we stil gestaan bij het Leven.
Pinksteren ligt voor ons. Samen hopen we te ervaren dat Gods Geest aanwezig is en werkt.
In de afgelopen tijd is de Sleutelbloem regelmatig gesloten geweest i.v.m. Pasen, Hemelvaartsdag, etc. Aankomende maandag is de Sleutelbloem nog een dag gesloten i.v.m. Pinksteren. De komende tijd zal er verder weer het gewone ritme aangehouden worden, wat voor veel van ons wel prettig is.
In verband met de vakantieperiode die aanstaande is, verschijnt de volgende nieuwsbrief een maand later; eind Augustus.

 

Verdrietig nieuws
De Sleutelbloem is de afgelopen tijd twee keer opgeschrikt door het overlijden van een deelnemer. Eerst hoorden we dat Cock na een kort ziekbed overleden is en gisteren kregen we te horen dat Jolanda onverwachts is overleden. Onze gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van Cock en Jolanda en we wensen ze Gods nabijheid toe in dit verlies.
Kookproject Participatie Academie
In samenwerking met een aantal organisaties vanuit gemeente Nieuwkoop kunnen er mensen meedoen aan de Participatie Academie (PA).
De PA is bedoeld als:
– Opstapcursus voor betere participatie in de samenleving, stap naar vrijwilligerswerk, reguliere opleiding, werk, stage. Doel is een certificaat halen en een stap maken binnen de ambitie van de cursist.

De Sleutelbloem organiseert voor de Participatie Academie 3 à 4 keer in het jaar gezamenlijk koken. De subsidie hiervoor gaat gedeeltelijk naar de Sleutelbloem.
Het project wordt georganiseerd voor deelnemers die graag koken en die dit al vaak doen, maar die meestal binnen eigen kring blijven. Het doel is: de aandacht voor cultuur, zoals eet- en leefgewoonten is van belang, een sociaal netwerk wordt verstevigd en Nederlandse taalondersteuning is belangrijk.
In april hadden we een introductie en dat vonden we allemaal zeer geslaagd. Op 23 mei is er weer gekookt. Nu het typisch Syrische recept ‘Kapse’. We verkochten ook nog 20 maaltijden. Het was verrukkelijk. Omdat de groep te groot was om met z‘n allen in de keuken te staan, hadden we de groep verdeeld. Naast het koken is er ook een rondleiding door de groentetuin en een Nederlandse les gegeven. Er zijn 10 nieuwe woorden aangeleerd, 10 kookattributen waarop een liedje gemaakt is. Wat waren deze buitenlands vrouwen muzikaal!! Het was erg gezellig en leuk om de ene groep voor de andere groep te horen zingen. Het liedje is te beluisteren op de website van de Sleutelbloem. Als je heel goed luistert, hoor je de woorden appelboor,schaal en vergiet. En je hoort de gezellige sfeer…
De deelneemsters (allemaal vrouwen) komen uit Soedan, Arabië, Syrië, China en Nederland. We kiezen per keer een keuken uit een land. De volgende keer is het de beurt aan Soedanees eten.

 

GESLAAGD


Certificaat keukenmedewerker
Zoals de meesten van jullie wel weten, kan er onder leiding van Sandra in de keuken gewerkt worden aan het behalen van certificaten voor bakken en koken, etc. Met enige regelmaat is er weer iemand die zijn/haar certificaat behaalt. Zo ook nu weer. Gefeliciteerd voor Killian. Hij behaalde zijn examen en is nu gecertificeerd keukenmedewerker. Dat hebben we gevierd! Goed bezig Killian!

Certificaat basisvaardigheden houtbewerking
Collega Jacko heeft voor de houtwerkplaats een training opgezet waardoor de basisvaardigheden van houtbewerking kunnen worden geleerd. Dit gebeurt door per onderdeel 8 werkstukken naar keuze te maken en zo te leren meten, zagen, boren, lijmen, etc. Lucinda heeft het eerste deel van de training goed doorlopen en kreeg haar certificaat overhandigd. Goed gedaan Lucinda, we zijn trots op je.


Ook Roel heeft zijn certificaat voor de eerste training gehaald! Voor Roel kan deze nu bij zijn andere certificaten, die hij al in de keuken behaalde. En nu op naar het tweede deel van de training. Gefeliciteerd Roel!

Manon
Via de Participatie Academie heeft Manon een cursus Gezond en Fit gevolgd. En ja hoor, het papiertje is binnen! Van harte gefeliciteerd.
En ze is nog aan het verder studeren gegaan. Manon volgt de studie Facilitaire Dienstverlening.
Succes nog even Manon.

Alpaca’s naar buiten


Roze pasjes
De Sleutelbloem is een samenwerking aangegaan met Alblas rijopleidingen. Dit om het voor onze deelnemers makkelijker te maken om hun rijbewijs voor brommer of auto te halen. Het gaat om het aanbieden van theoriecursussen of -materiaal en het aanbieden van praktijkles. Door het contract dat de Sleutelbloem heeft met Alblas kunnen onze mensen korting krijgen. Dit geeft voor meer mensen mogelijkheden om hun rijbewijs te kunnen halen. Op dit moment zijn er wel 13 mensen bezig met het behalen van hun brommer- of autorijbewijs.

Voorstelrondje


Jan Willem de Groot
Beste allemaal. Bij deze zal ik me nog even voorstellen. Voor velen ben ik al lang geen onbekende meer op de Sleutelbloem. Na alweer bijna een jaar als zzp-er op de Sleutelbloem gewerkt te hebben aan de renovatie, mag ik nu voorgoed dit hechte team komen versterken in de houtwerkplaats.
Ik ben Jan Willem de Groot, 33 jaar oud, ik ben getrouwd met Tamara en we hebben 7 kinderen.
Voorlopig ga ik het werk combineren, gedeeltelijk de renovatie voortzetten en begeleiding geven in de houtwerkplaats.
De vraag is natuurlijk voor iedereen: “Waarom stop je je eigen bedrijf en ga je in vaste dienst op de Sleutelbloem?” Dit was voor mij geen moeilijke beslissing. Hier mocht ik duidelijk de leiding van de Heere in zien, Die door Zijn woord sprak de avond voordat Addie en Evalien kwamen vragen of ik dit zag zitten (Spreuken 6:3).
Het is een hele ommezwaai, maar een ontzettend leuke en mooie uitdaging om er op deze manier te mogen zijn voor de naaste.
Hartelijke groet en tot ziens op de Sleutelbloem.Geeske van Dobben
Hoi!
Mijn naam is Geeske van Dobben en ik woon in Zwammerdam.
Ik kom 4 dinsdagen met jullie meekijken hoe het werk op de Sleutelbloem eraan toegaat.
Maandag, donderdag en vrijdag werk ik als apothekersassistente in Gouda. En sinds september volg ik op woensdagavond de deeltijdopleiding Pedagogiek bij de Driestar Hogeschool in Gouda. Als ik nog tijd over heb, speel ik graag piano en lees ik boeken.
Groetjes, Geeske

Renovatie
En ook deze keer kunnen we weer vertellen over de veranderingen in de renovatie. Wat gelukkig betekent dat we door gaan met renoveren, ondanks alle tegenslagen. God blijft trouw!
We hebben inmiddels de vergunning binnen om het voorste gebouw te renoveren. Voor het achterste gedeelte is de vergunning ook bijna binnen.
In de afgelopen tijd is er vooral gewerkt aan de afwerking van de achterste vier kassen. Het is geen geraamte meer, maar begint vaste vormen aan te nemen. Gedeeltelijk zijn de kassen bedekt met platen en de zijkanten worden langzaamaan afgewerkt met hout. Binnenkort kunnen we in ieder geval gebruik gaan maken van het nieuwe sportveld en een daarnaast gelegen sporthal.
Nog steeds kunnen we uw hulp gebruiken. Dus nogmaals:
Schroomt u niet contact op te nemen als u nog vragen hebt. Als u tips heeft voor verdere fondsenwerving, een renteloze lening wilt verstrekken, of een andersoortige bijdrage wilt leveren, dan horen we dat graag. We blijven u op de hoogte houden.


Koeienmiddag!
Wat doe je op een donderdagmiddag als alternatief voor sporten? Juist, een bezoekje bij de buren. En wie zijn dan onze buren? Een stal vol met koeien en kalfjes. Gezellig hoor!Ik ben…
Elise Noordegraaf. Ik ben 38 jaar en 4 jaar getrouwd met Paul. Ik ben moeder van 5 kinderen. Lisanne, Jos, Annette, Charlotte en samen met Paul heb ik een zoontje van twee en een half: Levi. Sinds 13 maart wonen Paul en ik op een prachtig en uniek plekje in Kamerik, en zijn wij op de Sleutelbloem terecht gekomen. Dat is natuurlijk niet zomaar gebeurd.
Na de geboorte van onze Levi kwamen wij in een financieel moeilijke situatie terecht. Paul raakte werkeloos. Lenen was geen optie, rekeningen werden weggeschoven omdat we het de kinderen zo min mogelijk wilden laten merken. We zaten op een gegeven moment diep in de problemen. Hierdoor werd de psychische belasting te hoog. Combineer dat met een druk gezin, bij beide een moeilijk verleden met verslaving of psychische overbelasting en het wonen in een achterstandswijk. Dit zorgde er voor dat we op een dieptepunt in ons leven heel makkelijk met drugs in aanraking kwamen. Helaas werd het gebruiken van drugs onze toevlucht in de moeilijke situatie. Die situatie liep steeds meer uit de hand. We konden elk moment ons huis uit gezet worden, het gas werd bijvoorbeeld afgesloten, we kregen verkeerde vrienden in de buurt en de spanning liep steeds hoger op. Door het drugsgebruik gaat alles vervagen. De drugs gaat jou gebruiken. Ik als moeder wilde mijn kinderen zo lang mogelijk in huis houden, al was de situatie onhoudbaar geworden. Tot het moment dat het niet langer ging en de kinderen uit huis geplaatst moesten worden. Toen bleven Paul en ik alleen achter. Zonder kinderen, in een financieel onmogelijke situatie en met de drugs. In die tijd was de Heere heel ver weg. De satan had ons in zijn macht door de drugs. Totdat de Heere alles omdraaide. Hij sprak, Hij zorgde ervoor dat de Sleutelbloem op ons pad gebracht werd, en Hij gaf ons de liefde terug.
Op dit moment gaat het gelukkig een stuk beter. We zitten in een fijne omgeving, ervaren veel steun en liefde om ons heen en ik kan de kinderen aan God overlaten. Natuurlijk wil ik ze het liefste om mij heen hebben, maar toch mag ik weten dat ze onder Gods vleugelen geborgen zijn. Onze problemen zijn nog niet opgelost, maar we mogen wel op een positieve manier aan onze problemen werken. Ik mag thuiskomen in mezelf, ontdekken wie ik ben, mijn beschadigingen met liefde verzorgen en werken aan herstel. Dit geldt ook voor Paul. Soms voel ik me een lammetje die de fles krijgt. Klein en kwetsbaar, maar wel geborgen. Bovenal door de Heere. Hij is trouw. Juist als wij het moeilijk hebben, laat Hij Zijn trouw weer zien. Zoals de regenboog die we pas zagen (zie foto hiernaast). We hebben erg het gevoel dat het hier nog verder gaat. Wat de toekomst brengt weten we nu niet, maar we mogen het nu samen met de Heere doen. We genieten er beiden van om lekker met onze handen bezig te zijn. Ik lekker in de tuin en Paul heeft zijn passie voor houtbewerking ontdekt. Afgelopen week zijn vier van onze kinderen op de Sleutelbloem op bezoek geweest. Het was heerlijk om ze om ons heen te hebben en ze vonden het erg leuk bij alle dieren, etc.
Ik wil graag tegen mensen die ook in een moeilijke situatie zitten zeggen dat ze altijd de toevlucht tot de Heere kunnen en mogen nemen. En dat ze om hulp moeten vragen, ook al is dat soms moeilijk.Afscheid genomen van:
Caroline
Na een stage van tien weken heeft Caroline weer afscheid van ons genomen. We hebben een spelletje gedaan, voor haar gezongen, Esther heeft haar toegesproken en haar cadeau kreeg ze van een wel heel bijzondere Sleutelbloemer: Rosie de geit…
Van Caroline kregen we twee hele mooie tegeltjes met spreuken. Eén daarvan was: eens een Sleutelbloemer, altijd een Sleutelbloemer. Dus Caroline, je weet het: nu ben je altijd een Sleutelbloemer. Bedankt voor de fijne tijd die we met jou op de Sleutelbloem mochten hebben. Succes met je verdere opleiding.


Guido
Een paar weken terug namen we afscheid van Guido Soeters. Al is afscheid nemen niet leuk, we hebben er toch een feestje van gemaakt. Een Koeienfeest! We gaan je missen Guido, maar zijn er trots op dat je een volgende stap gaat zetten: zelfstandig leren wonen! Tot ziens op de Sleutelbloem!