Nieuwsflits maart 2018

Nieuwsfl!ts – maart 2018
Inleiding
Daar is dan eindelijk de nieuwe nieuwsbrief. Van verschillende kanten kregen we al de vraag: waar blijft de nieuwsbrief nu? Door omstandigheden en problemen met het programma dat altijd gebruikt werd, was deze vertraagd. Maar als u deze woorden leest is het gelukkig gelukt. We kunnen niet al het nieuws van de afgelopen tijd met u delen, dan zou de nieuwsbrief veel te lang worden. Dat is hij nu al, maar haak niet halverwege af. Juist onderaan staan o.a. nog een prachtig interview en foto’s van de gerenoveerde Sleutelbloem.
We kijken terug op een roerige, maar ook mooie tijd. We namen afscheid van mensen, onze collega Jan Willem kreeg een ongeval op de Sleutelbloem en is voorlopig nog niet volledig hersteld. Maar we werden ook blij van nieuwe gezichten die bij ons gekomen zijn en kinderen die gezond geboren werden. Alle dank aan onze God die altijd Dezelfde is en blijft!
We wensen u van harte een goede en gezegende Pasen toe.

 

Geboren
We zijn dankbaar met onze collega Bernd dat hij samen met Chantal een gezonde dochter heeft gekregen. Noek is haar naam.
Op haar geboortekaartje lazen we de mooie tekst: ‘Ik onderwijs u in den weg der wijsheid; Ik doe u treden in rechte sporen.’
We wensen de ouders van harte Gods wijsheid toe in de opvoeding. We wensen Bernd en Chantal samen met Maud, Otni en Noek heel veel geluk en zegen toe als gezin.

 

Ook willen we onze oud-collega en renovatiemedewerker Aryan en zijn vrouw Vera feliciteren met de geboorte van hun zoon Jeftah.
Van harte gefeliciteerd met jullie Jeftah. Gods zegen toegewenst. Veel geluk samen met Sarah en Norah.
Onze ex-deelnemer Esther is mama geworden van een meisje. Abigaïl is haar naam.
Gefeliciteerd Esther! We zijn er trots op hoe je voor je kindje zorgt. Heel veel sterkte met alles en geniet van je kleine meid.

 


NIEUW OP DE SLEUTELBLOEM

Weer een heel aantal nieuwe gezichten op de Sleutelbloem. Stagiaires, vrijwilligers en nieuwe werknemers.

Marnix Kroon
De afgelopen 15 weken is Marnix al een bekend en vertrouwd gezicht geworden op de Sleutelbloem. Zijn stage loopt zelfs al tegen het einde. Marnix is vooral werkzaam in de techniekwerkplaats en bij het slootvissen. Daarnaast heeft hij al heel wat Sleutelbloemritjes gereden. We hopen de laatste stageweken nog een fijne tijd met elkaar te hebben.
Lotte Kramer
Ook Lotte loopt al weer een tijdje rond op de Sleutelbloem. Waar ze eerder al eens een korte snuffelstage heeft gelopen, is ze nu voor een wat langere tijd in ons midden om te oriënteren op het werken in de sociale sector. Lotte kijkt mee bij allerlei activiteiten, zoals in de keuken, bij de dieren en bij creatieve activiteiten. Ze is zelfs weten te strikken voor het slootvissen. We hopen dat je een goede indruk krijgt van wat het sociale werk inhoudt.
Janneke van den Maas
Elke maandag is Janneke in ons midden als vrijwilliger. Met een achtergrond in het onderwijs (beeldende vorming) is ze een fijne aanwinst voor de Sleutelbloem. De ene keer helpt ze deelnemers bij hun schoolwerk en de andere keer is ze hard aan het schilderen met één of meerdere deelnemers. De wand in de sportzaal hoopt een waar kunstwerk te worden.We zijn blij met je aanwezigheid, Janneke. En we tekenen voor veel fijne maandagen extra.
Gert-Jan Nap
Hallo, ik ben Gertjan Nap en ik werk sinds september 2017 op De Sleutelbloem. Ik ben 36 jaar ik heb 1 vrouw en 3 kinderen en ik woon in Kockengen (Nederland)
Mijn werkgebied is de techniekwerkplaats. Samen werken wij aan auto’s en brommers en we hebben het vaak erg naar ons zin. We zien erg uit naar de nieuwbouw, omdat we nu rond het vriespunt aan de auto’s werken en in de zomer rond het kookpunt.
Kom gerust eens kijken.
Marije Egas
Mijn naam is Marije Egas; voor velen niet helemaal onbekend. Al jaren kom ik namelijk over de vloer op de Sleutelbloem. Met name in de zomervakanties.Ik hoop over 2 weken 19 jaar te worden en ik woon in het welbekende ‘rode huisje’ naast de Sleutelbloem. In de weekenden kun je mij vinden in de Friese wouden bij mijn ouders. Damwoude wel te verstaan.Afgelopen zomer heb ik mijn diploma commercieel behaald en na de zomervakantie ben ik gestart met een Hbo-opleiding. Helaas was dit niet helemaal wat ik er van verwacht had. Vandaar dat ik hier mee gestopt ben en ik in ieder geval het komende half jaar op de Sleutelbloem kom werken.Op de Sleutelbloem hoop ik vooral Jacko en Corine te ondersteunen in administratieve en managementtaken. Daarnaast verricht ik hand- en spandiensten waar nodig.De Sleutelbloem is en blijft een vertrouwde plek en ik hoop op een mooie tijd met elkaar.

 


DE PRIMULA – NIEUWE WINKEL
De nieuwe winkel is de aanloopfase voorbij en zit nu in de opstartfase. Concrete plannen worden gemaakt voor de verkoop. Het pand wordt leeggehaald en binnenkort opnieuw ingericht als winkel. We hebben zelfs al een naam en voorlopig logo (ontworpen door ex-stagiaire Kristie). ‘De Primula’ gaat de winkel heten. Voor de plantenkenners al bekend, maar dit is de Latijnse naam van de Sleutelbloem.

Voor het inloopproject in het winkelpand wordt er samengewerkt met stichting Ontmoeting. Deze organisatie is bekend met het concept en heeft een cliëntenbestand in Woerden opgebouwd.
Deze zomer hoopt de winkel open te gaan. Zodra er een definitieve datum bekend is, laten wij het u weten.

 


AFSCHEID
Pieter Roubos
We hebben in de afgelopen tijd afscheid genomen van Pieter. Pieter heeft een prachtige nieuwe plek gevonden waar hij vrijwilligerswerk hoopt te gaan doen onder daklozen. Na 3 jaar Sleutelbloem is het tijd voor iets nieuws.
We hebben een fijne tijd met je gehad op de Sleutelbloem Pieter! We zijn blij voor je dat je zo’n mooie nieuwe plek gevonden hebt, waar je weer andere kwaliteiten kunt inzetten en ontwikkelen. Het ga je goed in alles!
Ab van der Vliet
Zo’n bekend gezicht als die van Ab zullen we niet vergeten. Ab heeft ruim 10 jaar op de Sleutelbloem rondgelopen, ontzettend veel klusjes gedaan en is altijd een trouwe hulp geweest. Na 10 jaar is het tijd voor een nieuwe stap: op zoek naar andere uitdagingen.
We hopen dat je snel een fijne plek zult vinden. We verliezen je niet uit het oog, want af en toe zul je nog langs blijven komen en klusjes komen doen. Heel veel succes en sterkte met alles wat er op je pad komt.
Bij deze nogmaals bedankt voor wat je in de afgelopen jaren voor de Sleutelbloem gedaan hebt.
Koppige ezel Ollie BHV-training voor het team Fygo’s nieuwe stageplek
Buitengewoon transport Lucinda’s kunstwerk Afscheid van trouwe Bowie

 


TIJDELIJKE HOUTWERKPLAATS

Omdat de ‘oude’ houtwerkplaats op dit moment verbouwd wordt tot een prachtige nieuwe keuken, hadden we een tijdje helemaal geen houtwerkplaats meer. Dit misten we toch wel te erg. Vandaar dat er een tijdelijke kleine houtwerkplaats is opgezet totdat de nieuwe werkplaats gebouwd is. We hebben minder ruimte en mogelijkheden, maar toch kan er nog het één en ander getimmerd worden.

GESLAAGD
We mogen weer een aantal mensen van harte feliciteren met het behalen van een diploma.
Fygo heeft zijn brommerrijbewijs gehaald! De eerste keer gelijk geslaagd. We zijn trots op je Fygo! Nu mag je zonder problemen de weg op. Veel veilige (!) ritjes toegewenst. Weer een stap in zelfstandigheid.
Ook Tim mogen we feliciteren. Hij heeft namelijk zijn keukencertificaat gehaald. Van Sandra kreeg hij zijn certificaat overhandigd. Samen met een mooie versierde soeplepel en een receptenmap. Nu kun je thuis ook aan de slag, Tim. Goed gedaan!
Daisy slaagde tot haar grote verbazing in één keer voor haar brommertheorie. Dat heb je super gedaan, Daisy! Op naar je praktijkexamen, zodat je straks zelfstandig de weg op kan.

IN HET ZONNETJE
Dit keer weer een bijzondere vrijwilliger. Een man die ons maanden lang geholpen heeft bij de renovatie: Meneer de Groot.
Dat verdient onze aandacht en vanaf hier een hartelijk bedankt! We vinden het fijn om u in ons midden te hebben, en zijn erg blij en dankbaar voor al het werk dat u al voor ons gedaan heeft.

 


RENOVATIE
Er is weer een hele hoop veranderd op de Sleutelbloem. De ‘pootschuur’ heeft een volledige metamorfose gehad, er is een nieuwe entree in de maak, er wordt hard gewerkt aan een nieuw kantoor, de nieuwe garderobe en toilettengroep en de nieuwe keuken.
Intussen worden er concrete plannen gemaakt voor de nieuwbouw achter op het terrein. Dit is de grote loods die in werkplaatsen verdeeld gaat worden.
Hieronder een impressie van hoe de huidige veranderingen er uit zien.

 


PAASVIERING

De paasviering ligt net een paar minuten achter me terwijl ik deze woorden opschrijf. Wat een bijzondere en bewogen ochtend hebben we met elkaar gehad.
Samen dachten we na over het thema genade. Goed om er zo met elkaar bij stil te mogen staan, psalmen en liederen te zingen tot Zijn eer en met elkaar door te praten over wat het betekend voor ons eigen leven. Aansluitend hebben we met elkaar gegeten. Heerlijke soep met broodjes. Er was een fijne en saamhorige sfeer.

 


ACTIVITEIT UITGELICHT – DE SCHRIJFCLUB
Door Evalien Muilwijk
Ik heb zelf een cursus expressief schrijven gevolgd bij Jannie van Maldegem, en vond deze cursus erg leuk en zinvol. Zodat ik dacht: dat is wat voor de Sleutelbloem. Al schrijvend kwam ik namelijk steeds op de kern uit van wat ik wilde zeggen. Heel bijzonder en verrassend. Jannie heeft al heel veel cursussen gegeven en heeft ervaring in het omgaan met mensen en deze vooral in hun waarde te laten.
Enerzijds vond ik het wel een uitdaging om te kijken hoe dat zou gaan met de mensen van de Sleutelbloem. Het kan namelijk veel emoties oproepen als je bijv. over een herinnering schrijft. Soms emoties die je liever niet in een groep deelt. Daarom heb ik de workshop goed voorbereid met Jannie. Om het vooral leuk en gezellig te houden met algemene onderwerpen zoals: de natuur/voedsel.
Er volgde van alles. Er waren veel verassingen. Het niet oordelen en het naar elkaar luisteren stond boven aan en dat geeft blijkbaar de ruimte aan mensen om uit hun hoek te willen komen. Er was een veilige en warme sfeer, waarin een ieder zich veilig voelde om dingen te delen. En als het teveel werd kon je gewoon even weglopen. Jannie vond het ontroerend dat de mensen zo eerlijk en open waren in wat ze schreven en deelden. En ja, dat vind ik ook altijd het mooiste: puur en ongezoet!
De ervaringen van de deelnemers is verschillend. Voor de één was het een aanzet om weer te gaan schrijven. Voor de ander was het een ontspannend moment om even te lachen en anders naar de dingen te kijken. Een ander kon even de frustratie kwijt. Nog iemand anders voelde zich voor het eerst opgenomen in een groep en kon haast niet geloven dat je het mooie schrijfboekje mocht houden.
Ik denk dat we deze workshop kunnen toevoegen aan het lijstje met: voor herhaling vatbaar! Intussen hebben we deze workshop al twee keer gegeven op de Sleutelbloem. Misschien kunnen we dit ook wel in de Primula-winkel in Woerden inzetten, als we daar workshops gaan organiseren.

 


IK BEN…

Berry van Leeuwen, 31 jaar oud en woon al heel mijn leven in Ter Aar. Dat wil overigens niet zeggen dat ik iedereen ken. Ik kwam er pas achter dat een andere deelnemer van de Sleutelbloem vlakbij woont, ik had hem alleen nog nooit gezien, maar goed. Wat vertellen over mijzelf? Dat zou ik zeven jaar geleden echt niet hebben gedurfd, maar hier op de Sleutelbloem heb ik een heleboel geleerd.Toen ik vijf jaar oud was, is bij mij de ziekte Myotone dystrofie ontdekt, dit is een spierziekte waarbij je spieren eigenlijk steeds zwakker worden. Hierdoor had ik op school moeite om mij te concentreren. Ondanks dat heb ik op het VO mijn certificaat gehaald voor metaalbewerking en ben ik daarmee doorgestroomd naar het MBO (ROC Leiden) waar ik als assistent installatietechniek afstudeerde. Daarna heb ik een half jaartje als loodgieter gewerkt, waar ik helaas niet kon blijven werken omdat ik door mijn beperking niet aan de eisen van het bedrijf kon voldoen. De tijd daarna was lastig. Ik heb vijf jaar wat aangerommeld met her en der een baantje, maar niet iets gevonden wat echt bij me paste of wat samenging met mijn beperking.Via mijn oom die bij de gemeenteraad werkt, ben ik op de Sleutelbloem terechtgekomen. Ik ervaar de Sleutelbloem als een hele gezellige plek met fijne mensen om mij heen. Echt een plek die ik mensen zou aanraden. Op de Sleutelbloem houd ik mezelf vooral bezig in de houtwerkplaats, dit vind ik echt supertof. Ik heb ook altijd getwijfeld tussen de opleiding houtbewerking of metaalbewerking. Dit is echt iets wat ik heel leuk vind. Ik zou in de toekomst ook graag een opleiding willen volgen die hier bij aansluit, om nog beter te worden in het bewerken van hout. Ik maak vooral meubels die via orders op de Sleutelbloem binnenkomen. Nu ben ik bijv. bezig met het maken van een tafel. Dat duurt helaas wel iets langer dan gepland, maar de klant is volgens mij nog niet boos. Elke keer was er wel weer iets wat er tussen kwam. Oh ja, op vrijdag heb ik ook nog keukendienst. En het is misschien ook wel leuk om te weten dat ik op woensdagochtend in de kringloopwinkel in Ter Aar werk.Of ik bang ben voor mijn ziekte? Nee, niet echt eigenlijk. Ik weet wel dat ik van de een op de andere dag in een rolstoel kan belanden, maar het heeft geen zin om je daar nu al zorgen over te maken. Zolang ik nog met mijn handen kan werken, doe ik dat. Dit is ook wat ik andere mensen wil meegeven: blijven kijken naar wat je hebt en vooral naar wat je op dit moment kan. Dat is wat mij op de been houdt: blijf positief!