Nieuwsflits maart 2017

Leerwerkcentrum de Sleutelbloem – februari / maart 2017
Voorjaarszon, een winkel en een Sleutelbloem zonder dak…
De ganzen nemen een bad, poezen liggen te zonnebaden en de Kookaburra’s worden letterlijk vrolijk van de zon. Allemaal tekenen; de lente is begonnen.
Juist in deze tijd, waarin we toe leven naar Pasen, is het mooi om te zien hoe het leven steeds weer meer zichtbaar word in de dingen om ons heen. Met Pasen hopen we daar nog eens extra bij stil te staan; bij Jezus die het Leven is en het leven geeft.
In deze nieuwsbrief stellen we u weer graag op de hoogte van het wel en wee van de afgelopen maanden. Er is, zoals haast niet anders kan, weer veel gebeurd. Onder andere; een winkelpand wordt in gereedheid gebracht en het dak van de Sleutelbloem ging er af.


Het stenen huisje

Naast het ‘rode, houten huisje’ dat de Sleutelbloem huurt, hebben we nu ook een ‘stenen huisje’ gehuurd. En wel op een heel idyllisch plekje. Momenteel heeft een echtpaar dat de Sleutelbloem bezoekt, hier tijdelijk onderdak gekregen. Een heerlijke plek om tot rust te kunnen komen en samen met ons te werken aan herstel. Dit om uiteindelijk weer in een eigen woning, samen met hun kinderen, het soms zo ingewikkelde leven voort te kunnen zetten.

 













Het dak ging eraf!
Op 14 en 15 maart was de Sleutelbloem gesloten, omdat het voorste gebouw een dak van asbest had. Dit zou de 14e verwijderd worden en de 15e zou er gelijk een nieuw dak komen. Dit werd op het laatste moment toch nog uitgesteld en uiteindelijk werd het de 15e en 16e gedaan. De mannen hebben hard gewerkt en we zijn blij met het resultaat; een lekvrij dak van goed materiaal. Zo kunnen we hopelijk weer een tijd vooruit (zie foto’s boven). Het is nog wel een beetje donker omdat het geen lichtdoorlatend materiaal is, dus moeten er nog wat ramen geplaatst worden, zodat het heerlijke zonlicht ook voorin de Sleutelbloem naar binnen kan.

 

Wist u dat…






… het Sleutelbloemteam op deze manier vergadert als de Sleutelbloem verboden terrein is (i.v.m. asbest verwijderen).
… we toezegging hebben op subsidie om de kappersopleiding te kunnen blijven aanbieden. We hier erg dankbaar voor zijn.
… het voor ons vleesvarken Spek tijd was om te gaan. Er onder ons waren die dit toch wel erg jammer vonden.






… we regelmatig op ‘werkbezoek’ gaan buiten de deur. Zoals vlinder- verzamelingen bekijken en naar een vioolbouwer.
… Zwanelien in het ‘bijna’ kleinste hokje van de Sleutelbloem past.
… Caroline haar stage er al bijna weer op zit. We de volgende nieuwsbrief al weer over haar afscheid moeten gaan schrijven 🙁
 
 

Banenmarkt

Vorige week stonden Evalien, Jacko en Sylvia namens de Sleutelbloem op de banenmarkt van VSO (Voortgezet Speciaal Onderwijs) Stip in Utrecht. Er werd een presentatie gegeven over de Sleutelbloem, en bezoekers konden in gesprek gaan en vragen stellen. Wie weet kunnen we, door deze avond, in de toekomst weer nieuwe deelnemers welkom heten op de Sleutelbloem.


Voortgang renovatie

De renovatie gaat gestaag verder. Achterop het terrein worden 4 kassen weer opgebouwd. Daaromheen is de laatste weken hard gewerkt om het terrein weer egaal te krijgen. Er is enorm veel puin gestort door de mannen van ‘de Heer land en water’. We kunnen dus letterlijk zeggen dat het een puinzooi was achter. Maar op puin kan gebouwd worden. Inmiddels is het al aardig vlak.De geplande nieuwbouw van drie werkplaatsen zal nog wel enige tijd kunnen duren. De vergunningsaanvraag duurt in ieder geval nog wel 4 á 5 maanden, maar het benodigde geld is ook nog niet aanwezig. Nu is het onze ervaring dat alles op Gods tijd komt, daar mogen we ook in deze op vertrouwen.Er zijn verschillende mensen die ons steunen om de renovatie mogelijk te maken. Hartelijk dank daarvoor. Op dit moment wordt er aan de website gewerkt om ook makkelijker en concreter te kunnen bijdragen aan de renovatie. Bijvoorbeeld; doneer een dakplaat, wordt vrijwilliger, etc. Zo proberen we het renovatietraject dichter bij u te brengen.

Tips, vragen, bijdragen?
Schroomt u niet contact op te nemen als u nog vragen hebt. Als u tips heeft voor verdere fondsenwerving, een renteloze lening wilt verstrekken of een andersoortige bijdrage wilt leveren, dan horen we dat graag. We blijven u op de hoogte houden.








De donderdagse Bijbelstudie

Geschreven door Mickey KoehlerIedere donderdagochtend wordt er door Evalien een mooie Bijbelstudie gehouden voor een groepje deelnemers, waar ook een bijzondere vertrouwensband is ontstaan. En omdat er zo een mooie vertrouwensband is, weten wij ook allemaal dat wij alles kunnen vertellen wat ons op het hart zit.

Vaak is er van tevoren al bekend waar de studie over gehouden wordt en er is ook altijd begeleidend materiaal, zoals onder andere een werkboek of een leuke puzzel maar ook wel eens een knutselwerk. Tevens krijgt iedere deelnemer de taak om een week een mooie tekst uit te zoeken, zodat wij die uit ons hoofd kunnen leren. Zoals bijvoorbeeld: De Zoon des mensen is niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen.

Afgelopen keer heb ik de Bijbelstudie mogen voorbereiden en heb ik als onderwerp de opstanding van de Here Jezus Christus gekozen, omdat het al bijna Pasen is.

Vaak word Pasen geassocieerd aan gekleurde eieren en de paashaas, terwijl Pasen toch wel echt een hele belangrijke dag is om bij stil te staan, want als dit niet was gebeurd dan konden wij ook niet vrijgekocht worden van de zonde.
De Here Jezus is opgestaan uit de dood! Opdat wij allen getuigen mogen zijn van de immense kracht van God.
De opwekking betekent dat God Jezus vrij van schuld verklaart. Mijn Zoon, kom weer bij Mij. Het kan en mag nu weer. Het is volbracht.
Het lied dat bij de Bijbelstudie van 23 maart 2017 werd gezongen (op de wijs van ‘Wat de toekomst brenge moge’):
Ik geloof in God de Vader,

Die ’t heelal geschapen heeft.
En Die als een milde regen
zorgt voor alles wat hier leeft.
Ik geloof ook in mijn Heiland,
Die uit God geboren is
En op aarde heeft geleden
Tot de schuldvergiffenis.

Hij is ook voor mij gestorven
aan het kruis van Golgotha.
Door Zijn bloed heeft Hij verworven,
overwinning en gena.
Hij verrees ten derde dage
uit het graf van hel en dood.
Ja nu prijs ik mijn Verlosser
In Zijn almacht wondergroot.

Toelichting:
Naast de Bijbelstudie op donderdag, is er op vrijdag ook een Bijbelstudie o.l.v. Addie.

Slootvissen
Erik en Fygo werken allebei mee aan een schonere wereld! Zij gaan mee met slootvissen, een project dat vanuit de Sleutelbloem opgezet is. Een paar keer per week vertrekt de Sleutelbloembus naar Amsterdam om de grachten in het gebied Slotermeer schoon te maken of om het natuurgebied Bentwoud onder handen te nemen.Erik gaat één keer per week naar Amsterdam en één keer per week naar Bentwoud. Fygo gaat twee keer per week naar Amsterdam.
Het vuil wordt meestal uit het water gehaald met knijpers of sloothaken. De jongens werken ook weleens met een sterke magneet, waarmee zware dingen uit het water kunnen worden gehaald.
Tijdens het magneetvissen doen de jongens soms bijzondere vondsten. Ze halen wekelijks fietsen, brommers en winkelkarretjes uit het water. Ook hebben ze meerdere kluizen uit het water gevist. De meeste kluizen zijn leeg. Soms zit de buit er nog in, bijvoorbeeld sieraden, een gouden medaillon of enkele munten. Ze hebben zelfs een keer een pistool gevonden! Nadat deze netjes bij de politie ingeleverd was, bleek hij echter nep te zijn…
Ondanks de altijd aanwezige dreiging om evenwicht te verliezen en in de sloot te vallen, vinden de jongens het leuk om te gaan slootvissen. Tijdens het slootvissen ben je er even ‘uit’ en je leert mede-deelnemers op een andere manier kennen. Erik voegt er nog aan toe dat hij het mooi vindt om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan het schoonhouden van Gods schepping.
Naast dat de jongens blij zijn met hun werk, zijn er meer mensen gelukkig met hun werk. Aan de boulevard zit een restaurantje. De eigenaar daarvan is zo blij met het werk van de jongens, dat ze als bedankje altijd een blikje drinken van hem krijgen.Toelichting:
Beschreven projecten gaan in samenwerking met ‘de Heer land en desbetreffende gemeenten. Onze vrijwilliger Renzo doet veel op het gebied van aansturing en planning.
Op de foto’s: Erik, Christian en Fygo tijdens het slootvissen en Erik en Christian bij ons nieuwste project op landgoed Bentwoud.





Ik ben…

Lucinda Lekkerkerker. Ik ben oud genoeg en ik ben jong genoeg. In juni woon ik al 4 jaar op mezelf in Nieuwkoop.Trouwens, ik woon eigenlijk met 4 personen; ik, mezelf, me eigen en Lucinda. Ik heb het erg naar m’n zin op mijn woonplek en heb leuke buren. Buren waar ik even mijn verhaaltje kan doen met een lolletje en gekkigheid.In mijn vrije tijd ga ik graag vliegtuigen spotten, schilder of teken ik, computer ik, ga ik sporten, doe ik aan stijldansen, wandel ik af en toe met de hond van de Sleutelbloem en spreek ik gezellig af met vrienden. Ik ben dol op dieren; vooral de haai vind ik enorm interessant. Mijn droom is om nog eens met een walvishaai te zwemmen. Eng? Nee joh, kikkers en koeien, die vind ik eng!

Op de Sleutelbloem werk ik onder andere bij de dieren waar ik hokken verschoon en de dieren aandacht geef. Verder heb ik andere schoonmaaktaken, rij ik af en toe ritjes voor de Sleutelbloem en werk ik in de houtwerkplaats aan leuke projecten voor mezelf (zie foto). En verder? Weet ik veel, wat dergelijks…

Sinds 16 april 2009 kom ik op de Sleutelbloem. Mijn karakter is in de afgelopen jaren erg veranderd. Eerst had ik een muur om mijn emoties staan. Het duurde een paar jaar voordat dat wat meer los kwam. In het begin had ik leuk contact met een collega die overleed. Ik mis hem nog steeds. Kon goed met hem praten en we begrepen elkaar. Het leven gaat door, maar hij blijft altijd speciaal. Ik heb op de Sleutelbloem veel nieuwe mensen leren kennen. Bij Babette ben ik helemaal los gekomen. Ik ben relaxter geworden. Besef nu ook dat ik hele goede en lieve vrienden om me heen heb. Sommigen zijn zo gek als een deur, maar ik ben zelf ook lekker gek, dus dat maakt niet uit. Soms kunnen mensen me denk ik wel achter het behang plakken. Bijvoorbeeld als ik een roze spuitbus vind en de halve Sleutelbloem roze spuit. Op 1 april krijg ik altijd verplicht vrij van Addie. Anders overleeft hij het niet 😉

Ik wil graag meegeven dat je jezelf moet zijn. Je moet jezelf niet helemaal veranderen voor anderen. Accepteer wie je bent, en accepteer anderen. Hoe je ook denkt, de Heere leidt je.

Doedels,
Lucinda







Winkelpand in Woerden
We zijn sinds een tijdje de trotse huurders van een winkelpand inclusief woonruimte in Woerden. Dit geeft ons gelegenheid om in de eerste plaats drie meiden van woonruimte te kunnen voorzien: Daisy en Ellen (zie foto’s) en Lisa, één van onze begeleiders. En daarnaast is er meer werkgelegenheid voor hen en anderen van onze deelnemers. Het is onze bedoeling om vooral typisch Sleutelbloem artikelen te gaan verkopen. Producten die vervaardigd zijn in o.a. de houtwerkplaats en het atelier. Verder denken we er over na om de winkel te combineren met een inloopruimte. Deze mogelijkheid zijn we nog aan het onderzoeken. In de volgende nieuwsbrief kunnen we hier vast meer over vertellen.Intussen wordt er op de bovenverdieping hard geklust om een woonruimte te realiseren. Het gaat steeds meer vastere vormen aannemen en de slaapkamers worden zelf al behangen.

Hierboven/onder een aantal foto’s zodat u alvast een indruk krijgt van hoe het er uit ziet.








Ik ben een verslaafde in herstel

Wie ben je?
Michael Tijsterman, uit Alphen a/d Rijn. Ik ben 29 jaar. Ik ben een verslaafde in herstel. Ik kom ruim 7 jaar op de Sleutelbloem.
Je bent voor een afkick traject naar Zuid-Afrika geweest, waarom niet in Nederland?
Ik ben in december naar Zuid-Afrika gegaan. In de Bloemendal Clinic in de streek Paarl. Omdat ik helemaal uit Nederland weg moest als ik clean wilde worden. In Nederland is overal in drugs te halen. Wel heb ik eerst 2 weken in de Detox gezeten in Utrecht, om mijn lichaam vrij te maken van verslavende middelen.
Hoe zag je programma er uit in Zuid Afrika?
Ik moest vroeg op; om half 7. In het weekend om half 8. We begonnen met een dagopening waarbij we God dit gebed vroegen (Serenity Prayer):
God, schenk me de kalmte om de dingen te accepteren die ik niet kan veranderen.
De moed om de dingen die kan, te veranderen. En de wijsheid om het verschil te weten.
Om half 8 met een groepje wandelen in de natuur. En om 8 uur gingen we eten. Vanaf 9 uur begonnen de lessen/meetings en sportactiviteiten. Als er niets georganiseerd was, waren we ‘s avonds vrij. Er werden ook uitstapjes georganiseerd: zoals het bezoeken van de Seal Island (zeehondeneilanden), krokodillenfarm, tropische tuinen, enz. Dit traject duurde 8 weken en 5 dagen.Wat waren de kosten van dit traject?
Een hele berg geld. Ik zie het als een geschenk van God dat alles bekostigd is en ik een nieuwe start mag maken. Ik ben nu 126 dagen clean en daar dank ik Hem voor.
Wat betekent God voor jou?
Hij houdt mij sterk. Als ik gefrustreerd ben en ik denk aan God, dan helpt Hij mij. Als ik verdrietig ben en ik lees uit de Bijbel, dan verandert mijn verdrietige gevoel. Ik ben niet alleen.
Hoe was het om thuis te komen, en om te schakelen?
Ik kwam thuis in een klein paradijsje. De mensen van de Sleutelbloem hadden mijn huis helemaal opgeknapt en schoongemaakt. Het omschakelen duurde wel ruim een week. Ik ben dankbaar maar ook wel verdrietig, omdat ik dit zelf niet verdien. Ik heb veel verpest in mijn leven door mijn verslaving.
Wat heb je geleerd, wat is er nu verandert in je leven? Wat zijn je toekomstplannen?
Ik ben 100% omgedraaid, ik heb werk, ik heb meer vertrouwen in God en ik heb geleerd om andere woorden te gebruiken i.p.v. vreselijke scheldwoorden. En ik kan beter met mijn obsessief gedrag omgaan. Mijn fellows helpen me hierbij. Dat zijn een maatjes van de meeting die ik altijd kan bellen en die er voor me zijn. Ik werk nu bij een oudijzerhandelaar, kom dinsdag en donderdag op de Sleutelbloem en neem deel aan nazorgprogramma’s. Zondags ga ik naar de kerk, als ik geen griep heb. Voor het einde van het jaar wil ik weer naar Zuid-Afrika, om daar als vrijwilliger te helpen bij de mensen die het traject volgen wat ik ook gedaan heb, en vakantie te houden.
Wat wil je meegeven aan iedereen die dit leest?
Ik wens jullie allen meer vertrouwen in GOD. Als je het niet alleen kunt, geeft Hij hulp.
Hij is er voor iedereen, JUIST VOOR VERSLAAFDEN!