Nieuwsflits januari 2017

van de Sleutelbloem – december 2016 / januari 2017
Januari; altijd weer een periode van terugkijken en vooruitblikken. Terugkijkend zien we een bewogen maar ook een gezegend jaar. Vooruitblikkend zien we veel plannen maar ook veel vragen. Hoe gaat de renovatie verder verlopen? Kunnen we dit jaar misschien wel ons plan voor extra woonlocatie(s) realiseren en daarmee gehoor geven aan de enorme vraag en nood op woongebied? Kunnen we dit jaar weer meer mensen helpen met terugkeer in de maatschappij?

Allemaal vragen waar we nog geen antwoord op weten. Maar ook dit jaar mogen we weer vertrouwen op een God die leidt. Door alle vragen en onmogelijkheden heen.

Intussen is er meer stabiliteit in ons team gekomen. Gerdine is gestopt als vaste begeleider en hoopt ons nog vrijwillig te blijven ondersteunen. Jacko werkt intussen 5 hele dagen en Willemijn gaat in maart van 2 naar 4 dagen werken. Voor in de houtwerkplaats hebben we gelukkig ook een nieuwe werkbegeleider gevonden. Jan Willem de Groot hoopt ons team te komen versterken. Voor de Sleutelbloem is hij al een bekende doordat hij al een hele tijd renovatiewerkzaamheden doet op de Sleutelbloem. In de volgende nieuwsbrief zal hij zich voorstellen.

In onderstaande nieuwsbrief brengen we u weer op de hoogte van de gebeurtenissen van de afgelopen maanden en kijken we met u vooruit op plannen en projecten.
Gekk(ie)o
Maaltijd Kunsttentoonstelling Concert
Kerst en Oud&Nieuw
Het lijkt al weer zo’n tijd geleden, maar sinds de vorige nieuwsbrief hebben we Kerst herdacht en is de jaarwisseling geweest. We kunnen terugkijken op twee goede en fijne activiteiten. Met Kerst; kerstmaaltijd, kunsttentoonstelling en kerstconcert van het Sleutelbloemkoor. Allemaal rond het thema Verbinding (zie foto’s boven).
Met oud en nieuw; oliebollen bakken en eten (zie foto’s onder).


Mengen, bakken, proeven…

Woonruimtes
In voorgaande nieuwsbrieven hebben we u al eens eerder verteld over de dringende nood die er bij veel deelnemers is voor geschikte woonruimte. Met deze nood gingen we ook weer het nieuwe jaar in. Deelnemers die dak en thuisloos waren, deelnemers die niet in de huidige woonomstandigheid konden blijven wonen.

Aan het begin van het jaar hebben we hierover nog een mail rond gestuurd, met daarin specifiek de vraag of u met ons mee wilde denken en kijken. Als reactie daarop heeft de woningstichting van Nieuwkoop twee kamers aan de Sleutelbloem beschikbaar gesteld. De Sleutelbloem huurt deze kamers en mag er ook mensen in plaatsen. Deze twee kamers zijn inmiddels bewoond. Verder zijn er gesprekken gaande over andere woningen.

Naast de vraag voor woonruimte is er ook een mail rond gegaan met de vraag om ons te helpen deze woonruimtes in te kunnen richten. Als antwoord is er een enorme hoeveelheid spullen onze kant op gekomen waardoor we verschillende plekken woonklaar hebben kunnen maken.

We zijn u heel erg dankbaar voor alle hulp en gebed. Mede door uw hulp is het voor een aantal mensen weer mogelijk een nieuwe start te maken. Het jaar is nog maar net begonnen, maar nu merken we alweer hoe de Heere wonderen doet en mensen gebruikt om Zijn liefde zichtbaar te maken.

IJstijd
Eindelijk! Echt winter, echt ijs. Wij hebben er ook van genoten, zoals u op de foto’s ziet.
Schaatsen zijn van zolder gehaald, schaatsen en glijden maar. Inclusief een aantal uitglijders en natte pakken.
Maar leuk was het zeker!
Houtwerkplaatsperikelen
Zoals we hierboven al benoemden, is Jan Willem aangenomen als houtwerkplaatsbegeleider. Hij heeft de afgelopen tijd al rustig kunnen ruiken en proeven aan alles wat er in de houtwerkplaats gebeurd, dus we hebben alle vertrouwen dat de plannen die we maken straks tot goede uitvoering kunnen komen.

In de afgelopen tijd is Jacko veel bezig geweest met het op poten zetten van een nieuw leersysteem in de houtwerkplaats. Door middel van een aangepast plan per deelnemer wordt er gekeken naar wat iemand de komende tijd nog wil leren en welke projecten daar aan gekoppeld worden. Dit systeem is inzetbaar voor een beginneling met weinig kennis over materiaal en gereedschap, tot een ervaren kracht die nieuwe dingen aan wil leren en ontwikkelen.
Hierboven en onder een aantal foto’s van deelnemers met hun gemaakte projecten.Afscheid Jannemarie
Helaas hebben we al weer afscheid genomen van onze stagiaire Jannemarie. Stageperiodes lijken altijd maar weer te kort en te snel voorbij. Gelukkig kunnen we met goede herinneringen terugkijken op de afgelopen 20 weken dat ze bij ons stage liep. We hebben haar zien ontplooien en een fijne plek zien krijgen in de groep. Ook het afscheidsprogramma kunnen we toevoegen aan de goede herinneringen. (zie foto’s onder) Samen hebben we haar in het zonnetje gezet, met elkaar gegeten, haar toegezongen en bedankt met een persoonlijk cadeau. Van Jannemarie hebben we ook iets heel moois gekregen. Omdat ze elke donderdag met ons gesport heeft gaf ze ons een Scandinavisch buitenspel; Kubb. Dit hopen we snel te gaan uitproberen.

Jannemarie: We zullen je gaan missen. We wensen je heel veel succes en zegen toe in je opleiding en je leven. En we denken je vast nog minstens een aantal keer te ontmoeten op de Sleutelbloem 🙂In het zonnetje…

Merrel Myburg is al een hele tijd onze muziekvrijwilliger. Elke week begeleid ze ons bij het zingen op de piano en verder leert ze ons allerlei nieuwe muziek aan. Voor ons kerstconcert heeft ze avonden lang muziek gecomponeerd zodat we een prachtige uitvoering konden geven. We zijn dol op onze buurvrouw en hebben haar daarom ook extra in het zonnetje gezet op haar verjaardag, door de piano te versieren, een cadeau te maken en haar toe te zingen. Met elkaar hopen we op nog veel volgende muzikale uurtjes.
Baie dankie buurvrou!


Keukenmedewerker Roel
We willen hiervandaan Roel nogmaals hartelijk feliciteren met zijn behaalde certificaat voor keukenmedewerker. Hij heeft er erg hard zijn best op gedaan en dat heeft een prachtig resultaat. Als cadeau heeft hij van ons een pictogrammenkookboek gekregen.
Op naar het volgende certificaat Roel. We zijn trots op jou!


Renovatie
De renovatie gaat gestaag door. Zoals we de vorige keer al lieten zien d.m.v. foto’s is de voorste kas klaar. Er liggen geen glazen platen meer op de kassen, dus de veiligheid is beter. Achterin zijn een heel aantal kassen helemaal gesloopt. Andere kassen worden nu hersteld. Het staalwerk word verbeterd en binnen nu en een paar weken zullen er nieuwe platen op komen. Daarna zullen de zijkanten betimmerd worden in dezelfde stijl als de voorste kas.
14 en 15 maart hoopt de Sleutelbloem gesloten te zijn. Die dagen word er asbest verwijderd van het voorste gedeelte van de Sleutelbloem (kantoren, atelier, etc.) Verder word er een nieuw dak op geplaatst.
De nieuwste tekeningen zijn gemaakt en worden besproken bij de gemeente. Hierover hopen we u de volgende keer meer over te kunnen vertellen.
Er zijn veel mensen die ons steunen om de renovatie mogelijk te maken. Hartelijk dank daarvoor. Op dit moment word er aan de website gewerkt om ook makkelijker en concreter te kunnen bijdragen aan de renovatie. Bijvoorbeeld; doneer een dakplaat, wordt vrijwilliger, etc. Zo proberen we het renovatietraject dichter bij u te brengen.