Nieuwsflits augustus 2017

Nieuwsfl!ts – augustus 2017
Contrast
De druiven aan onze druivenstruiken zijn bijna allemaal rijp. Dit betekent dat we alweer het einde van de zomer naderen. Tijd voor een nieuwe nieuwsbrief.
Het is twee maanden geleden dat u een nieuwsbrief van ons ontvangen heeft. In die tijd is er weer van alles gebeurd. Veel van ons zijn op vakantie geweest of hebben thuis vakantie gehad. We zijn een aantal weken met een stuk minder mensen op de Sleutelbloem geweest, hebben prachtige zonnige dagen gehad en hadden een echt vakantiesfeertje op de Sleutelbloem met een aangepast programma.
En nu: weer beide benen op de grond en hard aan het werk met alles wat er op onze paden komt. Studies worden opgestart, de renovatie gaat weer door, de techniekwerkplaats wordt flink opgeruimd, de kwekerij wordt opgezet en nieuwe collega’s gaan beginnen.
Voor ons is het erg belangrijk om nu te werken aan rust en stabiliteit op de Sleutelbloem. Dit afgelopen jaar zijn er 7 werknemers nieuw in dienst en zijn er 15 á 20 nieuwe deelnemers gekomen. Dat vraagt veel van onze huidige deelnemers. Wilt u ons allemaal blijven gedenken in gebed en dankzegging tot God, die al zoveel wonderen heeft verricht op de Sleutelbloem?
‘Alles wisselt op Zijn werken, maar Hij zelf verandert niet.’ Dat geeft moed, kracht, vertrouwen en inspiratie voor wat er gaat komen!

Ons team
De laatste tijd hebben we u al verschillende keren nieuwe mensen mogen voorstellen die ons team tot een veelzijdig en fijn team maken.
Zo ook nu weer. Henk en Gertjan zijn ons team komen versterken. Henk is er al een paar maanden en is voor velen geen onbekend gezicht meer. Onder zijn leiding zijn er al heel wat zweetdruppeltjes vergoten met sporten. Hieronder hoopt hij zichzelf even aan u voor te stellen.
Gertjan is aangenomen als begeleider voor de techniekwerkplaats. In september hoopt hij van start te gaan. We zien er naar uit om onder zijn begeleiding ook van de techniekwerkplaats een fijne werk- en leerplek te maken. In de volgende nieuwsbrief zal hij zich voorstellen.
Als vrijwilliger is Janneke bij ons gekomen. Zij gaat ons ondersteunen bij het begeleiden van deelnemers die een opleiding (gaan) volgen. Met een achtergrond in het onderwijs gaat zij ons vast nog veel kunnen leren en ondersteunen. Ook Janneke hoopt zich in de volgende nieuwsbrief voor te stellen.
Mary Muijs is als externe kracht op de Sleutelbloem gekomen om ons te helpen bij alle aanvragen rondom indicaties en uitkeringen. Ze neemt ons hiermee een hoop werk uit handen. Hieronder stelt ze zich aan u voor.
Omdat Jan Willem steeds meer in de houtwerkplaats is als begeleider en minder met de renovatie bezig is, kan Jacko zich meer en meer richten op managementtaken. Hij zal alleen nog invaller voor de houtwerkplaats zijn.
Al met al een hoop wisselingen en nieuwe gezichten. Het is altijd weer even wennen aan elkaar, maar tot nu toe mogen we het vooral als fijne toevoegingen ervaren.

 

Henk Graafland

Het leven lijkt een puzzel, maar steeds meer vallen de stukjes samen. Zo zie ik mijn reis hier op aarde.
Ik ben Henk Graafland, 61 jaar jong . Woonachtig in Lienden samen met Michaela Koelman. Wij hebben daar een kleine instelling waar we in de weekenden kinderen met autisme en aanverwante stoornissen opvangen. Ik heb 4 kinderen, 2 zoons: Pim (arts) en Tom (Bewegingswetenschapper) en 2 dochters: Femke (Niveau 4 Horeca) en Lisa (opleiding dierenarts assistente). Ik ben zelf fysiotherapeut en leraar in diverse vechtsporten. Daar ben ik als sportschoolhouder ook actief in. Ik werk op de dinsdag en donderdag bij de Sleutelbloem en begeleid daar deelnemers tijdens de sportlessen, zowel in groepen als individueel.
Oh ja, die puzzel. Na diverse beroepen en ervaringen in de zorg, sport, verslavingszorg , leger en het gevangeniswezen en daarnaast mijn eigen levenservaringen zie ik dat je dingen niet voor niets mee maakt. Gelukkig heeft elke nare ervaring mij sterker gemaakt en gestuurd naar de fase waarin ik mij nu bevind. Daar is wel de hand van God in te zien/voelen. Ik weet en voel dat het mijn opdracht is om mensen beter te maken op fysiek , geestelijk en mentaal vlak en daarom voel ik mij op mijn plek bij de Sleutelbloem. Heel veel warme en liefdevolle harten; dan ik als de wat strengere tegencomponent. Weer een stukje van de puzzel is gelegd. Als ik bij de Sleutelbloem loop, zie ik de film ‘Het kruis in de asfaltjungle’ voor me. Prachtige mensen daar.

 

Mary Muijs

Mijn naam is Mary Muijs. Ik ben 58 jaar en ik woon in Amersfoort, samen met mijn man en twee golden retrievers.
Na 25 jaar in de psychiatrie en verslavingszorg werkzaam geweest te zijn en een aantal jaar gewerkt te hebben met mensen met een verstandelijke beperking, ben ik nu werkzaam bij de organisatie Zorgondersteunend Nederland. Via deze organisatie huurt de Sleutelbloem mij in voor zaken, zoals bijvoorbeeld een Wmo-aanvraag of het aanvragen van een uitkering.
Ik heb een passie voor het ondersteunen van mensen bij deze lastige zaken. Met mijn werk zorg ik ervoor dat aan de randvoorwaarden, die nodig zijn voor het welzijn van de medemens, wordt voldaan.
Ik krijg, zowel in mijn privé als in mijn werk, energie door het verrichten van hand-en-spandiensten.

Geboren!
Blij en dankbaar zijn wij met onze collega Pauline en haar man Menno dat ze een gezond kind hebben gekregen. Een jongetje met de naam Simeon. Alles gaat goed met moeder en kind.
Ook bij Gerard en zijn vrouw Gerrie is er een baby geboren, Vanja is haar naam. Op het geboortekaartje lazen we zo’n mooie wens voor hun kindje:Mag Zijn (Gods) hand voor je zijn om je de weg te wijzen
Rondom je om je te beschermen
Onder je om je op te vangen
Boven je om je te zegenen
Een betere wens kunnen wij niet bedenken.Pauline en Menno, Gerard en Gerrie: van harte gefeliciteerd met jullie kleine wondertjes. Veel geluk en zegen bij het grootbrengen van jullie kinderen!
Simeon Vanja
Renovatie
De renovatie vordert gestaag. Op dit moment worden de achterste drie kassen afgewerkt. De voorgevels van mooie zwarte douglas-planken worden geplaatst en ook de kozijnen zijn gedeeltelijk op hun plek gezet. De prioriteit ligt nu bij het afwerken van de sporthal. De laatste puntjes worden op de i gezet, zodat hij daarna ingericht kan worden. Van de winter kunnen we, als alles naar wens verloopt, ‘verwarmd’ sporten. Hieronder een aantal foto’s van hoe het er op dit moment uitziet. In de volgende nieuwsbrief kunnen we u, als het goed is, vertellen over een sporthal die af is en wat onze plannen hier precies mee zijn.
De komende stappen in de renovatie zijn als volgt:
De derde en de vierde kas van voren gaan gerenoveerd worden. Voor de kenner: de pootschuur en de houtwerkplaats. Net als de andere kassen krijgen ze een nieuwe nok en nieuwe zijkanten.
Verder wordt er voor in het pand nog het een en ander opnieuw aangelegd qua elektra en verwarming.
De voorste schuur, wat nu vooral een brommeropslag is, wordt in de toekomst verdeeld in een kantoor, toiletten, wasruimte en garderobe met kluisjes. Deze ruimte wordt daarmee een duidelijke nieuwe entree.
Wat betreft de nieuwbouw: zodra er goedkeuring is voor de financiering kan er van start gegaan worden met het grondwerk. Voor nu ligt onze focus vooral bij de renovatie.
Voor dit alles geldt dat we wachten op het besluit van financierders. Echter mogen we vertrouwen op een God die voor ons zorgt en getrouw is! Zijn plan voor ons ligt al klaar.

 

Geslaagd!


In de vorige nieuwsbrief vertelden we u over de samenwerking die we zijn aangegaan met rijschool Alblas. Verschillende mensen van de Sleutelbloem zijn nu met hun rijbewijs voor brommer of auto bezig.
Sinds vorige week is het eerste roze pasje binnen! Teunis is geslaagd voor zijn autorijbewijs.
De eerste keer afrijden was gelijk raak. Zijn Teuntje (microcar) heeft zelfs al plaats gemaakt voor een heuse Teun (Opel Corsa 2003). Teunis, we zijn super trots op je en we wensen je samen met Linet veel veilige kilometers toe.

 

We zijn ook erg trots op Jennifer die haar eerste certificaat voor timmertraining binnen heeft. Ze heeft er erg veel plezier in gehad een een aantal prachtige producten gemaakt. Van Jacko kreeg ze haar certificaat overhandigd en ze was zo trots als een pauw!
Goed gedaan, Jennifer! Op naar de volgende training.

 
Individueel koken
Sinds een tijdje wordt er naast de groeps-kookactiviteiten ook de mogelijkheid aangeboden om individueel begeleid te worden bij koken. Twee van onze mensen nemen nu deel aan dat programma. Annemieke vertelt hierover:
Ik kook nu al een poosje samen met Sandra. Eerst begon ik op de dinsdagochtend, maar omdat het dan nogal druk is in de keuken doe ik het nu op maandagochtend.
Thuis lukt het mij niet om te koken. Ik vind vuur eng, maar op de Sleutelbloem is er iemand bij en dat geeft mij al een veiliger gevoel. Bij mij thuis is de keuken een stuk kleiner dan op de Sleutelbloem en heb ik minder kookgerei en kruiden die ik kan gebruiken.
Ik maak nu elke maandag een groot portie eten klaar, waar ik meerdere dagen van kan eten.
Toen ik net begon met koken, moest ik alles stapsgewijs klaarmaken. Nu kan ik al meer dingen combineren, bijvoorbeeld de rijst opzetten en intussen gehaktballen draaien. Mijn doel is om de basisvaardigheden van het koken te leren: wat betekenen begrippen zoals marineren, hoe ga ik goed met gas om en hoe varieer ik in mijn eten.
Van mijzelf ben ik ‘wat de boer niet kent, dat eet hij niet’, maar nu leer ik dingen uitproberen die achteraf toch wel lekker zijn, maar die ik anders nooit gegeten zou hebben.

 

In het zonnetje

Na jaren vrijwilligerswerk op en rond de Sleutelbloem is het wel eens tijd om Christine van den Berg in het zonnetje te zetten. Ze is vaak bescheiden en op de achtergrond aanwezig, maar ondertussen wel een rijke kracht voor de Sleutelbloem.
Elke donderdag is Christine aanwezig om te ondersteunen bij de kookactiviteit. Samen met Sandra heeft ze hier een goedlopende en succesvolle kookactiviteit opgezet. Ze is een hele tijd betrokken geweest bij de stichting en steekt elke december de handen uit de mouwen om ons te helpen bij het verzamelen van boeken voor in de kerstpakketten.
Christine, heel erg bedankt voor de vele uren die je bij ons bent geweest en ons geholpen hebt. We hopen dat we nog lang van jouw aanwezigheid en inspiratie mogen genieten.

 

Winkel Woerden
Omdat het al een tijd geleden is dat we u schreven over het winkelpand dat we huren in Woerden, is het wel weer eens tijd voor een update.
De eerste verdieping wordt momenteel bewoond door Lisa, Ellen en Daisy. Op een aantal afwerkingen na is dat een volledig woonhuis geworden.
Op de begane grond zullen een winkel en inloop komen. De verbouwing hiervan is nog niet van start gegaan, omdat we eerst wilden investeren in rust en stabiliteit bij het wonen en omdat we in overleg zijn met twee andere partijen die misschien mee willen gaan doen aan ons project (met name de inloop). Zodra er over dat laatste meer duidelijkheid is, kunnen we van start gaan met het maken van concrete plannen en het verbouwen tot een winkel en inloop. We houden u op de hoogte.

 

Fotogalerij
Sportveld ingezaaid Pablo’s 1e houtproject Jong geleerd..
Neusberenjacht Als de sporthal nog niet af is… Handmade by ‘tante Alice’
Wasbeer knuffelbeer Tim met zijn zelfgemaakte wasberenhok Fruitige geit
Ik ben…

Julia Hoogendoorn.
Ik ben 20 jaar oud en ik woon in Alphen aan de Rijn, samen met mijn ouders, 2 katten en mijn lieve hond Riva. Riva is echt mijn maatje. Het is geen geleidehond, maar hij gedraagt zich bijna als mijn hulphond.
In het verleden heb ik verschillende opnames achter de rug gehad. Dit kwam doordat ik erg worstelde met mijn strijd tegen anorexia en borderline. Ik werd ook erg depressief. Nadat ik ruim drie jaar geleden na een opname weer thuis kwam te zitten, was ik mijn structuur helemaal kwijt. Mijn moeder is op zoek gegaan naar een dagbesteding en zo ben ik op mijn 17e op de Sleutelbloem terecht gekomen.
Op de Sleutelbloem werk ik het meeste bij de dieren en doe ik schoonmaaktaken. Ook heb ik meegedaan aan kookactiviteiten en creatieve activiteiten. Dit vind ik fijn werk, het geeft mij voldoening.
Afgelopen maart heb ik mijn EHBO-diploma gehaald. Doordat ik daar mee bezig was, heb ik de wens gekregen om verder te gaan met leren en uiteindelijk verpleegkundige te worden. Ik wil graag mensen helpen. Daarom ben ik nu bezig om mijn diploma’s te halen als Lifesaver bij de Alphense Reddingsbrigade en wil ik binnenkort gaan starten met het afmaken van de Havo. Door mijn problemen kon ik in het verleden niet verder met school. Via de Sleutelbloem en LOI ga ik deelvakken van Havo 4 en 5 proberen te halen. Daarbij krijg ik begeleiding vanuit de Sleutelbloem. Ik wil graag in drie jaar mijn Havo-diploma halen en dan door gaan met de studie verpleegkunde.
In de tijd dat ik op de Sleutelbloem ben, ben ik vooral veranderd in sociaal opzicht. Ik durf eerder op mensen af te stappen en met ze te praten. Verder heb ik mezelf beter leren kennen, ik weet nu waar mijn interesses liggen.
Ik hoop in de toekomst nog steeds samen met mijn vriend Jari te zijn en ik hoop dat mijn plannen voor mijn studie lukken. Ook hoop ik steeds meer te leren omgaan met mijn eetstoornis en borderline.
Ik wil graag meegeven dat hoe diep je ook zit, je eruit kunt komen. Je kunt weer doelen krijgen al lijkt het geen zin meer te hebben. Niet opgeven! Het kan beter worden.

 

Leren, leren, leren…

Het nieuwe schooljaar is aangebroken en daarmee ook de behoefte van een aantal mensen van de Sleutelbloem om te starten met een opleiding. Zo gaat Julia beginnen met de Havo (zie rubriek ‘Ik ben’).
In de houtwerkplaats worden nog steeds timmertrainingen gegeven. Dit blijft een succesvolle en leuke manier om in aanraking te komen met de beginselen van houtbewerking.
Met dat er meer mensen in de techniekwerkplaats gaan werken, komt ook daar steeds meer de vraag naar scholing. We hopen binnenkort met een basistraining techniek te starten. In de tussentijd wordt er vanuit de Sleutelbloem gezocht naar een passende opleiding in techniek die wij aan kunnen bieden.
Twee van onze deelnemers hopen in de komende tijd hun Dieren-EHBO diploma te behalen. En verschillende van onze deelnemers leren nog aan hun auto- of brommertheorie of werken aan hun kappersopleiding.
Al met al gaat er dus flink gestudeerd worden. En daar kunnen we wel een handje bij gebruiken. Daarom is Janneke gekomen om deelnemers te ondersteunen bij de verschillende opleidingen (zie rubriek ‘Ons team’).

Afscheid
We hebben afscheid genomen van Esther Roos. Esther kwam de afgelopen jaren elke donderdag vanuit den Haag naar Noorden reizen om een dag op de Sleutelbloem door te brengen. Elke donderdag deed Esther mee met de kookgroep en was ze bezig met de dieren. Maar aan goede dingen komt soms ook een einde. Zo ook aan Esther haar tijd op de Sleutelbloem. Esther is namelijk zwanger van haar eerste kindje, een meisje, en gaat daarom verhuizen naar Ede. We hebben een mooi afscheid gevierd. Donderdag stond alles in het teken van ‘roze’. In de maaltijd kwam zelfs allerlei roze eten terug. Esther is overladen met cadeaus voor haar en voor haar kindje.
Het ga je goed, Esther. We hopen dat je kindje d.v. gezond geboren mag worden en dat het met jou goed gaat. En we hebben afgesproken dat je nog eens langs hoopt te komen als je kindje geboren is. Dus: tot ziens!

 

Lintjes knippen

De Sleutelbloem heeft een nieuwe klus aangenomen. En je raadt het nooit: we mogen linten knippen voor de Finse nationale feestdag. Hopelijk krijgen we achteraf nog foto’s te zien van het eindresultaat, zodat we weten waar ons werk voor geweest is. Begin oktober moeten wij de klus geklaard hebben, of eigenlijk, de klus geknipt hebben. Tegenover de werkzaamheden hopen we een leuke bonus te zetten. De volgende nieuwsbrief kunnen we u vertellen over het resultaat.