Deelnemer in het zonnetje: Ralph

deelnemer

Ik ben Ralph, woon in Nieuwkoop en ben 44 jaar. Ik ben getrouwd en heb twee kinderen. In mijn vrije tijd ga ik graag vissen.
Ik ben op een varkensboerderij opgegroeid met twee broers, waarvan één mijn tweelingbroer is. Allebei mijn ouders leven nog. Mijn jeugd was moeilijk. Bij elkaar ben ik wel 4,5 jaar uit huis geweest, in periodes van ongeveer een jaar. Dit kwam doordat ik epilepsie had en de medicatie daarvoor heel moeilijk was af te stellen. Ik heb intussen een hersenoperatie gehad waardoor mijn epilepsie weg is.

Vier jaar geleden sprak ik Evalien, ze vertelde mij over de Sleutelbloem. Hier heb ik toen niets mee gedaan. Maar ongeveer vier maanden geleden ben ik toch op de Sleutelbloem terechtgekomen. Ik liep thuis vast en werkte ook niet meer door omstandigheden. Onder andere omdat mijn vrouw een psychose heeft gehad. Ik heb zelf in het verleden ook een psychose gehad.

Nu kom ik van dinsdag tot en met vrijdag op de Sleutelbloem om ritme en regelmaat in mijn leven te krijgen en aan het werk te blijven. Ik werk vooral in de houtwerkplaats en in de keuken. Verder doe ik nog wat klusjes bij de dieren. In het weekend ben ik thuis of bij familie en op maandag werk ik bij mijn broer op de varkensboerderij.

Op de Sleutelbloem ben ik naast mijn werkzaamheden ook bezig met mijn eigen proces. Ik leer meer voor mezelf op te komen en mijn grenzen aan te geven. Ik vind het fijn om verhalen van andere deelnemers te horen en daarvan te leren. Intussen heb ik ook geleerd om te praten over trauma’s. Zo hoef ik het niet meer alleen te dragen, maar kan ik het delen met anderen.

Ik heb nog genoeg te leren: ik wil graag meer in de keuken leren en leren schilderen. Verder blijft het aangeven van grenzen nog een ontwikkelpunt. Daarnaast vind ik het soms moeilijk om om te gaan met drukke personen. Ook hierin wil ik graag een weg vinden.
Het geeft mij steun om te praten over dingen die ik moeilijk vind. Hierin ervaar ik veel steun van de begeleiders. Eerst had ik ook veel vragen over mijn geloof rondom gebeurtenissen. Maar nu ervaar ik veel steun vanuit mijn geloof.

Vanuit mijn levenservaringen zou ik graag mee willen geven hoe belangrijk het is om betrokken te zijn op elkaar. Dat je elkaar ook echt ziet. Praat niet over de ander, maar met de ander.