De gasten

CNO

Geschreven door Evalien Muilwijk

De maand augustus stond in het teken van het vluchtelingen project CNO (crisis noodopvang).
In samenwerking met de gemeente Nieuwkoop is er een activiteiten-programma georganiseerd op de Sleutelbloem voor de 80 mensen die tot oktober ondergebracht zijn in sporthal “de Vlijt” in Zevenhoven. Deze mensen zijn uit Ter Apel gekomen en wachten op gezinshereniging.

De activiteiten
Met behulp van vele vrijwilligers, vrienden en vriendinnen van de Sleutelbloem was het een hele fijne en gezellige tijd en hebben we veel geleerd van elkaar. Er was voor ieder wat wils: springkussen, waterpret, creatief, muziek maken, snoep happen, les Nederlands, stoelen opknappen, spijker slaan, samen eten, dansen, zingen, stoep krijten, sport…
De vrouwen gingen Syrisch koken, de kinderen konden spelen en een aantal mannen was actief met het schuren en verven van houten stoelen. De rest zat lekker in de schaduw koffie te drinken en te kijken wat er zich allemaal op het terrein afspeelde. De gasten kwamen in de middag en werden `s avonds weer met bussen teruggebracht.

Op de foto’s is er een impressie te zien. Wat mij opviel is dat de vrouwen er zo naar uitzagen om te koken. De spullen werden dinsdag al aangeleverd en woensdag begon het keukenfeest. Ze hebben onder andere ”Kabsa” gemaakt, een gerecht van rijst en kip. Elk land heeft z`n eigen Kabsa. Er waren buitenlanders uit vier verschillende landen, dus werd er in elk Kabsa gerecht specifieke kruiden uit dat land verwerkt. De landen waar deze mensen vandaan komen zijn: Ethiopië, Syrië, Jemen en Turkije.
Het was geweldig om al die blije snoetjes van de spelende kinderen te zien. Het weer was erg warm, dus de wateractiviteiten sloten goed aan. Toch waren er een aantal jongens en mannen die in de hete sportzaal gingen voetballen.

Terugblik
Drie woensdagen waren ze bij ons te gast. We zijn van elkaar gaan houden. Ook de Nederlandse lessen waren leuk en leerzaam. Ik heb nog nooit zo`n enthousiaste groep mensen aan de tafels gehad die zo graag wilden leren. Mannen, vrouwen, kinderen, iedereen deed mee!
De lessen gingen over: de hand en de vingers, het gezicht en de zintuigen. Het werd verwerkt op een creatieve manier: het gezicht werd geboetseerd. Er waren gelukkig 4 tolken aanwezig.
Mijn assistente was een meisje van 7 jaar die al langer in Nederland is, zij stond op een stoel naast mij om heel trots te vertalen. En iedereen luisterde naar haar!

Ook het spektakel van het showen door Joyik van ons nieuwe dier Theo (een Argentijnse- hagedis Teju) riep veel emoties op!
Als afscheid gingen ze met en voor ons dansen op een lied uit hun land. We hebben ervan genoten om zo de verbinding met elkaar te mogen hebben voor een tijdje. Eind september hebben we een terugkomdag waar we alle foto’s en filmpjes met elkaar gaan bekijken.

Cadeau
Het allermooiste vond ik dat er vrouwen naar me toekwamen die verbaasd waren over de Liefde die er onderling was, en de fijne sfeer. Hoe dat mogelijk was. Toen heb ik verteld dat het Gods Sleutelbloem is en dat we de Liefde van Jezus mogen doorgeven en uitstralen. Daarna vroegen een aantal vluchtelingen of ik voor hen wilde bidden.