Nieuwsflits april / mei 2016

Nieuwsflits
van de Sleutelbloem – April/Mei 2016

nf_2016_05_blauwe_regen

Blauwe regen
Bovenstaande foto laat prachtig zien hoe alles groeit en bloeit op de Sleutelbloem. De blauwe regen verspreidt weelderig zijn kleur en geur. De moestuinen brengen van alles op. De eerste aardbeien zijn gegeten, de eerste groente wordt geoogst. Ook onze mensen gaan onder het lentezonnetje door met het werken aan zichzelf en hun toekomst. Ook in hun levens wordt er gezaaid en geoogst. De nieuwe structuur van de Sleutelbloem valt steeds meer op zijn plek. Er is een nieuwe bestuur gevormd. De vergunningsaanvraag voor de renovatie verloopt tot nu toe voorspoedig. Bovenstaande foto laat treffend ook zien hoe groot de behoefte is aan een gerenoveerd pand. De blauwe regen zoekt zich in al zijn weelde een weg door het verouderde dak. We staan te popelen om na de vergunning aan de slag te gaan. Er is nog steeds een aanzienlijk bedrag nodig om de renovatie uit te kunnen voeren maar we hebben vertrouwen in een God, die altijd weer op tijd de juiste mensen en middelen op ons pad brengt.

Aangenaam: Willem en Max. Onze nieuwe Axolotls (Salamander)
DSC_8275_1400 DSC_8300_1400 DSC_8249_1400
Vertrek Pieter en Babette naar Groningen
Met een dubbel gevoel laten wij jullie weten dat twee waardevolle begeleiders en collega’s, Pieter en Babette Versloot, ons gaan verlaten. Babette werkt sinds 2009 op de Sleutelbloem en Pieter sinds 2013. Zoals veel van jullie wel weten is Pieter predikant. Hij is jaren werkzaam geweest in Kazachstan en heeft de laatste 3 jaar zijn roeping vervuld op de Sleutelbloem. Nu is Pieter beroepen als predikant van de Martinikerk in Groningen. Met als gevolg dat Pieter, Babette en hun zoon Coen gaan verhuizen naar Groningen en beiden hun werk op de Sleutelbloem niet meer kunnen doen. We zijn blij en dankbaar omdat we geloven dat God mensen roept om Zijn Naam te verspreiden en dat Hij Pieter en Babette hier voor wil gebruiken. Nu nog op de Sleutelbloem en binnenkort in Groningen. Aan de andere kant vinden we het moeilijk om afscheid te moeten gaan nemen van twee dierbare personen waar we ons in de loop van de jaren erg aan zijn gaan hechten en die een belangrijke rol vervulden. In de volgende nieuwsbrief kunnen we u meer vertellen over de data van afscheid, etc.

Vacatures
Door het aanstaande vertrek van Pieter en Babette ontstaan er twee vacatures. We zoeken een talentvolle manager (32-36u) en een ervaren begeleider (24-32 u). Bekijkt u de advertenties maar eens op www.de-sleutelbloem.nl/vacatures. We vinden het fijn als u ze in uw netwerk verspreidt.

Onze tamme Sleutelbloemgans: Gijs
Ik ben… Cor van Binsbergen
Ruim 10 jaar kom ik al op de Sleutelbloem en ik ben nog nooit met tegenzin gegaan.
Er zijn zoveel verschillende, leuke en boeiende dingen te doen! In het begin was ik vooral bezig met het maken van dierenverblijven en aanpassingen aan de schuren en kassen.
Tegenwoordig ben ik veel bezig in de houtwerkplaats. Ik ben veel met houtdraaien bezig. En tegenwoordig met het maken van houten muziekinstrumenten!
Evalien had laatst een boek over houten muziekinstrumenten en hoe die gemaakt kunnen worden. Dat vond ik erg leuk en ik ben begonnen met een talharpa: een houten strijkinstrument uit de gebieden rond de Oostzee met (3 of) 4 snaren. Hout is er voldoende op de Sleutelbloem; de snaren moeten gemaakt worden van de haren uit de staart van een paard. Pony Queeny heeft een deel van haar staart afgestaan om de snaren en de strijkstok te kunnen maken. Die staartharen heb ik wel 5 keer met dierenshampoo moeten wassen om ze een beetje schoon en reukloos te krijgen! De ‘snaren’ op de strijkstok horen overigens een beetje slap aan de strijkstok te zitten en moeten bij het spelen met de vingers gespannen worden.
Het instrument is nu klaar; het bespelen vereist nog wel enige oefening!
Nu ben ik bezig met een zgn. langhalsluit, een snaarinstrument uit het oosten van Europa, waarop getokkeld moet worden. Hier moeten gewoon vioolsnaren op, zodat de staart van Queeny er nog een beetje als een staart uit blijft zien.
Voor het maken van deze instrumenten moest er ook hout worden gebogen door het te stomen. Het is leuk om dit soort dingen uit te zoeken en vooral als het dan –na een lange lijst met mislukkingen- eindelijk lukt om het hout in de gewenste vorm te buigen.

Linet met wasbeer

OPLEIDINGEN
Intussen word er hard geleerd en gestudeerd op de Sleutelbloem. Onder andere een aantal jongens in de houtwerkplaats zijn bezig met een opleiding in houtbewerking.
Erik: ‘In de afgelopen tijd heb ik erg veel geleerd. Onder andere ben ik bezig geweest met het leren van verbindingen, ik heb een dartbordkastje en een plantenbak gemaakt en ben nu bezig met een gereedschapskist. Twee delen van de opleiding zijn afgerond en daarvoor heb ik een certificaat ontvangen. Niet alleen praktisch leer ik veel, maar ook op persoonlijk gebied heb ik nu al veel geleerd. Zo heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Toen ik begon met de opleiding vond ik het nog wel spannend. Kan ik dit allemaal wel? Maar nu ik wat langer bezig ben kan ik zien dat het lukt en dat geeft mij ook weer motivatie voor de toekomst. Ik heb geleerd om kritiek op mijn werk te gaan zien als iets om van te leren en niet iets persoonlijks. Bezig zijn met deze opleiding geeft mijn dagen op de Sleutelbloem ook meer structuur. Het laatste onderdeel van de opleiding kan ik met een certificaat of diploma afronden. Ik wil proberen een diploma te behalen zodat het mij een opstapje geeft en ik makkelijker door kan leren.‘Verder zijn er deelnemers bezig met een kappersopleiding.
Linet: ‘Ik ben druk bezig met mijn opleiding tot kapster. Twee keer in de week neem ik de tijd om aan mijn opleiding te werken. Dit doe ik aan de hand van een werkmap en regelmatig oefenen we de geleerde dingen. We gebruiken elkaar als proefpersonen. Van Evalien krijgen we toetsen waardoor we kunnen testen of het geleerde goed is blijven hangen. Ik ben onder andere bezig geweest met het krullen en stijlen van haar en het oefenen van kapsels, onder andere bruidskapsels.

 

AFSCHEID
In de afgelopen maanden hebben we afscheid genomen van Matthijs, Kristie en Regina. Matthijs was het afgelopen jaar al minder op de Sleutelbloem omdat hij is gaan werken en studeren. Nu hebben we afscheid van hem genomen. We wensen Matthijs heel veel succes met zijn studie en werk en zijn trots op wat hij tot nu toe heeft weten te bereiken.
Twee van onze stagiaires zijn ook al weer aan het einde van hun stageperiode gekomen. We hebben een goede tijd met elkaar gehad. Er werd al doende veel geleerd. Nogmaals; bedankt voor jullie inzet Kristie en Regina!
MATTHIJS KRISTIE REGINA

 

VOOR ELKE VOGEL WAT WILS
In de houtwerkplaats is een nieuw project van start gegaan. Het maken van verschillende gespecialiseerde vogelhuisjes. De vogelhuisjes worden op een ecologische manier gemaakt en geleverd met informatiemateriaal van de vogelbescherming. Als u een bestelling wilt doorgeven, of meer informatie wilt, kunt u contact met ons opnemen.