Nieuwsflits – november 2019

Leerwerkcentrum de Sleutelbloem – November 2019

Alstublieft!
Het nieuwste nieuws van de Sleutelbloem. We hebben u weer genoeg te vertellen over alles wat hier gaande is.
Achter de schermen gebeurt er van alles. Zoals u ook wel van ons gewend bent.
We zijn u dankbaar voor het meeleven in ons werk. Onze deelnemers, ons team; we hebben uw gebed hard nodig.
Maar ook uw dank en lof naar onze God die altijd weer overal boven staat en alles bestuurd.

Een hartelijke groet van alle Sleutelbloemers

GESLAAGD
Gefeliciteerd, geslaagd! De vlag mag twee keer uit. We zijn reuzetrots dat onze collega’s hun diploma hebben gehaald. Jannemarie heeft de opleiding MBO 4 Sociaal Agogisch Werker, Persoonlijk begeleider Specifieke doelgroepen met succes afgerond.
Lisa heeft de HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (Social Education Care), uitstroomprofiel LCZ behaald.
We hebben beide dames toegezongen vanachter onze poppenkast.
Voor deze dame ging de vlag uit.
Lucinda behaalde haar Dieren-EHBO examen.
Veel uren studeren en vele verbonden dierenpoten verder is ze glansrijk geslaagd.
In de praktijk kan ze er nu goed mee aan de slag op de Sleutelbloem.
Goed gedaan Lucinda! Gefeliciteerd.
EVEN VOORSTELLEN

Hallo allemaal,
Ik ben Lyanne van Veldhuizen. Ik ben 17 jaar en ik doe de opleiding Facilitaire dienstverlening aan het Hoornbeeck College in Amersfoort.
Het komende half jaar ben ik op de Sleutelbloem te vinden voor mijn stage. Ik help mee in het dierenteam en verder help ik mee met allerlei activiteiten.
Tot ziens op de Sleutelbloem

Dit is voor de meeste van ons al een bekend gezicht; Teunis van Veldhuizen. Echt voorstellen hoeven we hem dus niet meer. Maar zijn functie is iets veranderd.
Teunis is weer gaan studeren. Sociaal Agogisch Werk, Specifieke doelgroepen.
Op de Sleutelbloem loopt hij nu overgangsstage. Zo kan hij wennen aan het studeren en doorgroeien naar een andere plek.
We zijn blij voor en met Teunis dat hij klaar is voor deze nieuwe uitdaging.
HUWELIJK BART EN ESTHER
Een echt Sleutelbloemkoppel is in het huwelijk getreden.
Bart en Esther hebben elkaar op de Sleutelbloem ontmoet in de tijd dat Esther in het ‘rode huisje’ (vrouwenhuis) woonde en Bart net op de Sleutelbloem kwam.
Ze werden verliefd en afgelopen 13 september gaven ze elkaar het ja-woord.
Voor de Sleutelbloem ook een bijzondere dag, het feest werd namelijk op de Sleutelbloem gegeven. Een plek die zo’n belangrijke rol in het verhaal van Bart en Esther heeft gespeeld.
Het was een prachtige dag waarop de zon uitbundig geschenen heeft.
Vanaf deze plaats willen we Bart en Esther nogmaals van harte feliciteren.
Heel veel geluk en zegen samen toegewenst. Dat jullie samen de weg van de Heere mogen blijven zoeken en vinden in jullie leven.

“Neem Mijn juk op u, en leert van Mij, dat Ik zachtmoedig ben en nederig van hart; en gij zult rust vinden voor uw zielen.”
Trouwtekst die Bart en Esther in de huwelijksdienst meekregen.
BBQ – VRIENDEN VAN DE SLEUTELBLOEM
In de vorige nieuwsbrief hebben we u uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de eerste activiteit vanuit de nieuwe stichting ‘Vrienden van de Sleutelbloem’.

Vol enthousiasme hebben we bovenstaand activiteit georganiseerd. Voor een eerste activiteit waren we met een behoorlijke club mensen bij elkaar.

In de middag zijn we begonnen met een rondleiding op de Sleutelbloem. In alle ruimtes was iemand aanwezig die wat over het werk van de Sleutelbloem kon vertellen. Vooral de nieuwe ruimtes waren erg in trek. Voor veel bezoekers een verrassing wat een divers aanbod de Sleutelbloem heeft gekregen in de afgelopen jaren.

Na de rondleiding heeft Teunis wat verteld over zijn leven en zijn ervaringen op de Sleutelbloem.
Dit ook om de bezoekers iets meer informatie te kunnen geven over waar het werk op de Sleutelbloem ten diepste om draait.

Afsluitend hebben we heerlijk gegeten met elkaar en hebben afgesloten met zingen.

Alle bezoekers bedanken we nogmaals voor hun komst. En bent u niet geweest? Geen zorgen, binnenkort hebben we weer een activiteit; onze kerstbijeenkomst. En in het nieuwe jaar zal er ook weer het één en ander vanuit de Sleutelbloem worden georganiseerd. Genoeg kansen dus.

BENEFIETCONCERT
Onze lieve buurvrouw en muziekvrijwilliger Merrel bedacht een prachtig initiatief. Aangezien
ze piano- en cellolerares is, en een leerlingenconcert wilde gaan geven, besloot ze dit tegelijk oor de Sleutelbloem te doen.
Er werd prachtige muziek gemaakt in een klein, mooi kerkje in Nieuwkoop. Onder andere ook door deelnemers en collega’s van de Sleutelbloem.
Tijdens dit middagconcert werd er wat verteld over het werk van de Sleutelbloem en kreeg iedereen de gelegenheid om voor dit werk ook wat te geven. Van het opgehaalde geld is een mooi begin gemaakt qua spaarpot met als doel een nieuwe piano.
Na het concert bleven nog verschillende mensen gezellig eten op de Sleutelbloem.
We danken God voor de heerlijke verbondenheid met elkaar en voor Merrel en haar warme betrokkenheid bij de Sleutelbloem.
IN THE SPOTLIGHTS – FOKA REIJERKERK
Hey Foka, hoe ben je op de Sleutelbloem verzeild geraakt?
Ik ben met Esther Baaij (zie vorige nieuwsflits, red.) meegekomen als model bij de kapperscursus, ongeveer in maart dit jaar.

Wat was je motivatie om vrijwilligerswerk te gaan doen bij de Sleutelbloem?
Mijn eerste indruk was: Wat een fijne sfeer, er heerst hier harmonie. De variaties van mensen en de activiteiten die aangeboden worden vind ik heel bijzonder. Ik voelde me er gelijk thuis.
De structuur, het opbouwende proces, wat er allemaal ingezet wordt voor de deelnemers. Er is voor iedereen wel iets wat aansluit als je kijkt naar de verschillende werkplaatsen en het aanbod van activiteiten.
Mooi om zien dat die uitdaging gegeven wordt aan wat past bij de deelnemers. Dat er meer uitkomt als er aan de slag gegaan wordt met de kwaliteiten en de mogelijkheden van de mens.
Dat vind ik fascinerend en erg leuk om te zien en daarmee wil ik me graag verbinden.

Wil je iets vertellen over je achtergrond?
Al 20 jaar werk ik in de wijkverpleging in Lisse, waar ik ook woon. Eerst werkte ik als oproepkracht, later als vaste medewerkster in een zelfsturend team waardoor je de coördinatie zelf aan moet sturen op het gebied van management. Het werk is ook heel divers, jonge mensen, oude mensen, allerlei verschillende ziektebeelden. Eigenlijk ben ik heel somatisch opgeleid, maar naast medicijnen en steunkousen liepen we er met ons team steeds meer tegenaan dat er op psychische vlak ook veel hulp nodig is. Daarom ben ik cursussen gaan volgen om me te specialiseren. Sinds 13 september heb ik mijn certificaat als ‘Aandachtsvelder’ via GGZ Rivierduinen. De Sleutelbloem sluit dus erg mooi aan om praktische kennis op te doen.
Verder ben ik getrouwd en moeder van 4 kinderen.

Wat doe je zoal als vrijwilligster op de Sleutelbloem?
Mijn voorkeur is wel om mensen thuis te begeleiden. Maar ook vind ik het erg leuk om met de activiteiten te helpen en die te organiseren op de Sleutelbloem. Eigenlijk ben ik overal wel voor in!

Wat of wie zou je aandragen om mensen te motiveren om bij de Sleutelbloem vrijwilligerswerk te gaan doen?
Haha, ik zou iedereen aandragen die tijd heeft! Er is zoveel te doen. Volgende week neem ik mijn zus mee om in de sportzaal met deelnemers en begeleiding te sporten. Mijn man is hier ook al in beeld en verder denk ik dat uiteindelijk mijn hele familie op de Sleutelbloem komt. Ook zit ik met mijn dochter in de stichting ‘Vrienden van de Sleutelbloem’, waarmee we extra activiteiten organiseren buiten de Sleutelbloem.
Dank je wel, hele enthousiaste Foka!
Je bent een aanwinst voor de Sleutelbloem!

JUMBO SPONSORACTIE
RENOVATIE& NIEUWBOUW
Renovatie
Steeds een beetje meer gaat de Sleutelbloem lijken op de Sleutelbloem die wij al zo lang in ons hoofd hebben. Op dit moment gaat de renovatie maar zeer gestaag verder. De parkeerplaats achter de Sleutelbloem en de verder bestrating zijn de afgelopen tijd in orde gebracht. Verder is ook daar aandacht aan beplanting gegeven zodat de Sleutelbloem de groene uitstraling blijft houden die ons zo kenmerkt. De volgende dingen die op de planning staan zijn de dierenverblijven en de inrichting van de nieuwe keuken. Wanneer dit precies gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk.
Nogmaals wijzen we u graag op de diensten die de Sleutelbloem u aanbiedt:

Autowerkplaats:
In de autowerkplaats zijn al veel verschillende auto’s gerepareerd van particulieren. Als uw auto gerepareerd moet worden of een APK of een beurt nodig heeft, bent u bij ons aan het goede adres. Onze ervaren werkplaatsbegeleiders staan klaar om samen met onze deelnemers uw auto met zorg te onderhouden en vakkundig te repareren. In onze autogarage kunt u terecht met uw privéauto, bedrijfsauto of wagenpark voor: APK, keuring, onderhoud, reparaties, winter- en zomerbanden wisselen.
Waarom uw auto bij de Sleutelbloem brengen?

  • Goede prijs en we zijn duidelijk over de kosten vooraf.
  • Kwaliteit door vakkundig en ervaren werkplaatsbegeleiders uit het “vak”.
  • U geeft deelnemers de kans het autovak te leren in een vertrouwde omgeving.
  • U steunt hiermee het werk op de Sleutelbloem.
  • De Sleutelbloem krijgt hiermee extra inkomsten.
  • Leenauto indien nodig.

Wij zouden het zeer op prijs stellen als we uw auto mogen onderhouden of repareren. U steunt hiermee het werk op de Sleutelbloem.

Houtwerkplaats:
Heeft u of weet u (grote) houtwerkplaatsklussen die door de Sleutelbloem gedaan zouden kunnen worden, neem dan contact op met Jan-Willem de Groot.

IN DE PERS

Misschien bent u het de afgelopen tijd zelf wel tegengekomen in een van de streekbladen of in een nieuwsblad. De Sleutelbloem in de pers.
Bewust delen we wat meer over de achtergrond van de Sleutelbloem aan een bredere kring dan de lezers van de Sleutelbloem. Zo wordt de achterban van de Sleutelbloem vergroot en kunnen mensen met een hulpvraag in hun eigen krant lezen hoe het is om op de Sleutelbloem te komen en hulp te krijgen.

Via deze link kunt u de artikelen die de afgelopen tijd in het nieuws zijn geweest teruglezen:
www.de-sleutelbloem.nl/actueel/in-de-pers

RESERVEER IN UW AGENDA
Ook deze kerst willen we weer samen met u vieren. Dit jaar ook weer in de vorm van een spoor.
Het Spoor van Trouw. U krijgt hiervan nog een aparte uitnodiging met de tijden en meer informatie over de inhoud van het programma.

Wat? Spoor van Trouw – Kerstviering
Waar? Leerwerkcentrum de Sleutelbloem
Wanneer? Vrijdagavond 20 december

Jarenlange traditie is het ook al om u uit te nodigen op ons oliebollenfeest. Dit jaar is dat ook weer het geval. Komt u ook onze oliebollen, appelflappen en beruchte salami en kaasbollen proeven?

Wat? Oliebollenfeest
Waar? Leerwerkcentrum de Sleutelbloem
Wanneer? Maandag 30 december – 10.00 uur tot 14.00 uur
IK BEN…
…René Verburg.

Voordat het interview kan beginnen, hebben we er al een hele tocht over de Sleutelbloem op zitten. Eerst even kletsen met die, oh wacht, daar staat een mooie trommel daar moet ik echt even op trommelen. Renéeee kom je nou mee?
Ja oké, momentje, ik moet nog even…. René, kom nu! Oké!

Vijftien jaar geleden wordt René (of zoals hij het zelf vaak zegt;
ReNEE/ReJA…) geboren in het mooie Waarder. René is nu bijna een halfjaar op de Sleutelbloem. Al vanaf kinds af aan ben ik een beetje ondeugend. Vroeger heeft mijn moeder me uit de sloot moeten vissen en nog geen
half uur later was ik dan weer zoek, verstopt in de wc en mijn moeder helemaal in paniek. Tot groep vijf heb ik op basisschool de Lelie gezeten. Daarna ben ik naar het speciaal onderwijs gegaan. Dit doordat ik erg last heb van een concentratieprobleem. In groep 8 ben ik nog naar de Samuel school gegaan, cluster 4. Dit is voor gedragsproblemen. Ach ja er was van alles aan de hand.

Toen ben ik naar de Driestar gegaan. Hier heb ik het eerste jaar Havo gedaan in een traject groep.
Dit zijn klassen van 8 tot 10 leerlingen. Je werkt hier eigenlijk constant zelfstandig. Het eerste jaar was niet zo’n pretje, er zat een flinke pestkop in de klas. Ja, daar heb ik wel wat aanvaringen mee gehad. In het tweede jaar ben ik in een gemengd theoretische traject klas gekomen. En in het 3e jaar eigenlijk weer hetzelfde, alleen ging ik op den duur nog maar vier uur op een dag naar school en de rest deed ik thuis.
Uiteindelijk ging dit niet langer. Toen lazen we een krantenartikel over de Sleutelbloem en is het balletje gaan rollen. Nu volg ik ‘s morgens school op de Sleutelbloem en ‘s middags ben ik in de techniekwerkplaats te vinden. Ik hou echt van sleutelen en woordgrapjes maken, eigenlijk de hele dag door. School vind ik echt niks aan. Ik ben wel leergierig maar wel naar dingen die mijn interesse hebben en het moet nuttig zijn. Later wil ik denk ik ook echt iets met techniek gaan doen.

Wat ik de lezer mee wil geven? Don’t Worry, Be Happy! Groetjes van René

VRIJWILLIGERS GEVRAAGD
Draagt u een warm hart voor de Sleutelbloem? Heeft u rond de kerst tijd over en wilt u graag meehelpen met de praktische organisatie rond het Spoor van Trouw?
Stuur een mail naar: anne @ de-sleutelbloem.nl. Dan kijken we samen hoe we gebruik kunnen maken van uw diensten.